«Πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Δεν μπορούμε να τους διώξουμε με τα ΜΑΤ, εμείς είμαστε Ελλάδα και δεν χρησιμοποιούμε τα μέσα άλλων χωρών. Ετοιμαζόμαστε ώστε σιγά σιγά, θα σας έλεγα το επόμενο 20ημερο, αυτός εδώ ο καταυλισμός να υφίσταται ως ένα πολύ μικρό μέρος», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας από την Ειδομένη.

Αναφερόμενος στη θέληση των προσφύγων να παραμείνουν στην Ειδομένη, δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει και εξαιτίας όσων διαδίδουν ότι ανοίγουν τα σύνορα και προσκαλούν τους πρόσφυγες «σε ανεύθυνες και παράλογες πράξεις όπως αυτή που έγινε χθες».

Παράλληλα, υποστήριξε πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την κυβέρνηση για να ολοκληρωθούν οι καινούριες θέσεις υποδοχής και να μπορέσουν οι πρόσφυγες να καταφύγουν εκεί, καθώς δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα. «Δεν θα επιτρέψουμε στην τραγωδία να εξαπλωθεί, παρεμβαίνουμε συνέχεια και θα τα καταφέρουμε, αλλά χρειαζόμαστε την έγκαιρη και γρήγορη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αβραμόπουλος: Σε πρώτο πλάνο η μετεγκατάσταση προσφύγων

«Προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος από την Ειδομένη.

 

Αναμένονται 450 πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), περίπου τετρακόσιοι πενήντα ταυτοποιημένοι και καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, αναμένεται να φτάσουν αύριο αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Το ελληνικό κράτος είναι παρών και έτοιμο να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν ασφαλές πέρασμα για τις χώρες του τελικού τους προορισμού.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μονομερείς ενέργειες κρατών που προσπαθούν να υψώσουν φράγματα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ελληνικό Κράτος, οι Λιμενικές αρχές, ο Στρατός και η Αστυνομία και οι σχετικοί φορείς, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκφράζει τις τοπικές κοινωνίες,  θα τηρήσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις σχετικές νομοθεσίες και θα παρέχουν τα αυτονόητα ώστε να βοηθήσουν η περιπέτεια αυτών των οικογενειών να έχει αίσιο τέλος», δήλωσε η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Θολό το τοπίο για μετακίνηση 1.500 ανθρώπων

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα μπήκαν παράνομα στη χώρα και αποτράπηκε η διέλευση σε 600 ακόμη. «Οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Ωστόσο, πηγές του υπ. Προστασίας του Πολίτη διέψευσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τη συγκεκριμένη πληροφορία, κάνοντας λόγο για 200 άτομα.

«Γύρω στις 06.00 περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-FYROM και είχαν κρατηθεί επί τόπου όλη τη νύχτα, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό και εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως “προστάτες” της Ευρώπης»

Ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων

 
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της γειτονικής χώρας στο ύψος του περάσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα περίπου 1.000 πρόσφυγες για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, εμποδίζοντας την είσοδό τους.
 
Κατόπιν αυτού, οι πρόσφυγες ακολουθούν πλέον την αντίστροφη πορεία προς την Ειδομένη, ξαναπερνώντας το ποτάμι.