Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί, διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η εκτίμηση είναι ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και ότι η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι πλέον σαφής. 

Ασφαλιστικό: Κατώτατη εθνική σύνταξη 384 ευρώ

Στο ασφαλιστικό, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων αυτού του κύκλου και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά πέτυχε να διατηρηθεί στο ύψος των 384 ευρώ η εθνική σύνταξη, αλλά και να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Από εκεί και πέρα τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών.

Καμμένος: «Θα υπάρξουν λύσεις»

«Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από την πολιτική πλευρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να διευκολύνουν να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου» είπε ο Πάνος Καμμένος από την Ουάσινγκτον όπου μίλησε στην ετήσια συγκέντρωση της οργάνωσης ΑΙΡΑC.

Νέα σενάρια για την έκτακτη εισφορά

Νέα σενάρια για την έκτακτη εισφορά, έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές.

Η νέα κυβερνητική πρόταση για την κλίμακα φόρου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προβλέπει αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές, δηλαδή το ποσοστό του φόρου δεν αφορά το σύνολο του εισοδήματος (όπως είναι σήμερα) αλλά την κάθε ζώνη εισοδήματος χωριστά:

• 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω

Ντομπρόβσκις: Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά

Ωστόσο, σήμερα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις περιέγραψε ως «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και τις ιδιωτικοποιήσεις και υποστήριξε πως «πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά από την Ελλάδα». 

Προσφυγικό: Στόχος η μείωση των ροών

Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε ανώτερο επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Εκτιμώ ότι αφότου τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τα πράγματα θα αλλάξουμε προς το καλύτερο, σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση πως η Ελλάδα δεχεται μεγάλη πίεση, όμως κινείται με γρήγορους ρυθμούς», μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.