Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία που έδωσε η Επιτροπή Πόθεν ‘Εσχες  στον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, προκειμένου να καταθέσει σειρά παραστατικών για τις δηλώσεις που δεν έχει καταθέσει ως οφείλει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Πόθεν ‘Εσχες της Βουλής, έχει αποστείλει σχετική επιστολή την οποία παρέλαβε ο ενδιαφερόμενος στις 18 Μαρτίου στην οποία αναφέρονταν πως τα σχετικά παραστατικά πρέπει να παραδοθούν εντός 15 ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταυρος Ψυχάρης δεν είχε καταθέσει ως όφειλε δήλωση «πόθεν έσχες» από το 2000 έως και το 2008 δηλαδή 9 συναπτά χρόνια. Αυτά ενώ το 2005 απέκτησε ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το οποίο εξαγόρασε μέσω τραπεζικού δανεισμού που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για το συγκεκριμένο δάνειο φέρεται να έχει καταβάλλει 10 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμένη χωρίς να είναι γνωστή στην επιτροπή Πόθεν Έσχες η προέλευση των χρημάτων.

Εντωμεταξυ η επιτροπή Πόθεν ‘Εσχες αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα για την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη μετά το πολυσέλιδο νομικό υπόμνημα που υπέβαλλε ο υπουργός. Το υπόμνημα αφορά τόσο την συμμετοχή του σε ακίνητα όσο και το ποσό του 1.8 εκατομμυρίων ευρώ που δεν δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή οδηγήθηκε στην απόφαση με πλειοψηφία 6 εναντίον 1 πράγμα που πιστοποιεί ότι η απόφαση αυτή είχε ευρεία πλειοψηφία από τους μετέχοντες. 

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόεδρος της επιτροπης ειναι ο Γ.Βαρεμένος ενώ μετέχει επίσης η Τ.Χριστοδουλοπούλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, δύο εκπρόσωποι της ΤτΕ και δύο δικαστικοί λειτουργοί. Μάλιστα εκτός από το υπόμνημα φέρεται να συνεκτιμήθηκε από την επιτροπή το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου Σταθάκη ανακινήθηκε το θέμα μέσω τροποποιητικής δήλωσης σε αυτήν του 2011.

Τέλος η επιτροπή συνεχίζει την διερεύνηση της υπόθεσης του Αλέξη Μητρόπουλου, που αφορά 1 εκατομμύριο ευρώ δικηγορικής αμοιβής χωρίς παραστατικά αποστέλλοντας επιστολή στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων  από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου αυτή να στείλει νέα επιστολής στην  αντίστοιχη επιτροπή της Βρετανίας αφού πρέπει να ελεγχθούν κινήσεις λογαριασμών του πρώην βουλευτή εκεί.

Γ. Λ