Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παραγωγικούς φορείς, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το μνημόνιο, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για περισσότερο διαφανή και δημοκρατική εποπτεία του οικονομικού προγράμματος.
 
Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο ο κ. Γκουαλτιέρι τόνισε ότι η «εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι οι διαφορές γεφυρώνονται και δεν δικαιολογούνται περαιτέρω καθυστερήσεις».

 
«Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Αυτό είναι δυνατόν και είναι και απαραίτητο, καθώς θα στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και θα έχει απτές συνέπειες στη χαλάρωση των ποσοτικών ελέγχων», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών και τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο δρόμο μεταξύ της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση», ενώ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως είπε, «μας έδωσε μια θετική εικόνα για τα στοιχεία της οικονομίας» βασιζόμενος κυρίως στα νέα στοιχεία, τα οποία είναι ενθαρρυντικά αν και υπάρχει η κληρονομιά του παρελθόντος, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανεργία. Επίσης τα αποτελέσματα του 2015 είναι καλύτερα από τα προβλεπόμενα, όπως είπε.

 
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλα του μίλησε για «το φιλόδοξο πρόγραμμα» όχι μόνον αποκρατικοποιήσεων αλλά και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στρατηγική που όπως σημείωσε κ.Γκουαλτιέρι, «μας φαίνεται πολύ σημαντική».

 
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να τηρήσουν αυτά που συμφωνήθηκαν και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στον αισιόδοξο στόχο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού» και για τα περιθώρια που υπάρχουν για απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για την εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών.
 
Κλείνοντας, είπε πως αυτό που έχει κυρίως πολιτική σημασία, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όχι με χάρες ένθεν και ένθεν αλλά με το να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και αυτή η εξέλιξη θα δρομολογήσει τη διαδικασία για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και η ποσοτική χαλάρωση θα καταστεί επιτεύξιμος στόχος.