Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις με πλοίο της Frontex από τη Λέσβο στο Δικελί.
Επεισόδια στη Χίο
Το Συμβούλιο συνεδρίασε στο Μαξίμου στον απόηχο επεισοδίων στο hot spot της Χίου. Τα επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα το βράδυ της Πέμπτης, στη Χίο μεταξύ Αφγανών και Σύρων, οι οποίοι παραμένουν στο κλειστού τύπου κέντρο, αναμένοντας, όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου, την επαναπροώθησή τους άμεσα στην Τουρκία
Στο νησί μεταβαίνουν σήμερα εκτάκτως άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.
Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, οι τουρκικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σε αυτήν τη φάση μπορούν να δεχτούν 500 μετανάστες προφανώς επειδή δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί οι δομές φιλοξενίας.
Εντωμεταξύ, δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση κανενός αιτήματος ασύλου, αφού ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πάνω από 5.000 σε Λέσβο, Σάμο και Χίο
Αυτή τη στιγμή πάντως σε τρία νησιά, Λέσβο, Σάμο και Χίο, βρίσκονται πάνω από 5.000 άνθρωποι και είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η υπομονή θα εξαντλείται και η κατάσταση στα hotspots θα χειροτερεύει.
Ακόμη όμως και η καταγραφή τους και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, εντός 14 ημερών, όπως προβλέπει η συμφωνία, είναι ανέφικτη, καθώς η υπηρεσία ασύλου δεν έχει ακόμη κλιμάκια σε όλα τα νησιά. Αύριο Σάββατο θα φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου 400 αστυνομικοί της Frontex.