Αναλυτικό ρεπορτάζ και ολόκληρη η συνομιλία στα ελληνικά
Tο μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που έφερε στη δημοσιότητα η Huffington Post.
Στην επιστολή εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και πισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Παράλληλα ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του.
Eπικοινωνία Τσίπρα με Παυλόπουλο – Βούτση – Κουτσούμπα
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσιπρας επικοινώνησε για το μείζον θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ σκοπεύει να ενημερώσει και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
Επίσης, ο Α. Τσίπρας ζήτησε από του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ – ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ – Γερμανία από την άλλη.
Αυτές οι αντιθέσεις, εξήγησε, εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρό μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης – μαζί και η ελληνική κυβέρνηση – υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του τρίτου μνημονίου.
Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά επίσημη εξήγηση από το ΔΝΤ για το εάν η διαρροή του WikiLeaks που αναφέρει ότι αναμένεται ελληνική χρεοκοπία πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου.
«Ουδέν σχόλιο» η αντίδραση του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφεύγει να σχολιάσει τις αποκαλύψεις . «Στόχος μας είναι η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.
Κυβερνητικές πηγές είχαν εκφράσει από το πρωί τη δυσαρέσκεια τους, καθώς το ΔΝΤ δεν πήρε άμεσα θέση για την αποκάλυψη των διαλόγων. Όπως ανέφεραν, οι διάλογοι μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ, «χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους».
«Σταματήστε να ανακαλύπτετε εξωτερικούς εχθρούς», το μήνυμα Μητσοτάκη
«Φοβάμαι ότι ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
«Οι όποιες εσωτερικές διαφορές μεταξύ των θεσμών είναι εξάλλου γνωστές σε όλους. Δεν θα πρέπει όμως να λυθούν σε βάρος της χώρας μας. Δεν μπορούν την ίδια στιγμή όμως να αποτελούν άλλοθι για τη δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λάρισα.
«Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να ανακαλύπτει εξωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογεί τη δικιά του ανικανότητα. Άλλωστε ήταν η κυβέρνηση που διά του κ. Τσακαλώτου με επιστολή της κάλεσε το ΔΝΤ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ
«Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» ζητά το ΠΑΣΟΚ
Την άμεση ανάγκη συγκρότησης «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» επαναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή και τις τελευταίες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως μέσω Wikileaks και πλέον μπήκαν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας όλων των πολιτικών αρχηγών
Ποτάμι: Καταρρίφθηκε ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης
Το Ποτάμι τοποθετήθηκε σχετικά με τις διαρροές διαλόγων ανάμεσα σε αξιωματούχους του ΔΝΤ, τονίζοντας πως είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς το ποιον εξυπηρετούν. Παράλληλα, επισημαίνει πως αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης
«Ερωτηματικά προκαλούν οι διαρροές διαλόγων αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Εύλογα κανείς αναρωτιέται ποιοι παρακολουθούσαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαρροή. Αυτό πάντως που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι η πολυδιαφημισμένη «σκληρή» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές δεν υφίσταται. Οι διάλογοι μαρτυρούν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης με το ΔΝΤ να κρατά μια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή», τονίζει το Ποτάμι