Παρά το γεγονός ότι οι διάλογοι Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks έδειξαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται στην λογική της εκβιαστικής εφαρμογής ενός νέου πακέτου μέτρων που θα φέρουν φτωχοποίηση και ανεργία (όπως ακριβώς και η Τρόϊκα το καλοκαίρι του 2015) το ταμείο έχει ήδη έχει βρει τους εγχώριους υπερασπιστές του.
Ενώ –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- επιδιώκεται ένα σαρωτικό πρόγραμμα που θα αυξήσει φόρους και θα μειώσει ασφαλιστικά δικαιώματα η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων αλλά και ο Ε.Βενιζέλος μιλώντας εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη αυτοδιοριστεί υπερασπιστές του δικαιώματος της …ιδιωτικότητας των στελεχών του ΔΝΤ.
Ξεκάθαρο ήταν το σχόλιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσπερνώντας το περιεχόμενο των συνομιλιών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί υπέκλεψε τη συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά». Στην ίδια λογική αλλά με υπονοούμενα για την κυβέρνηση κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ ‘Αδωνις Γεωργιάδης αφού σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Λίγο περίεργο πάντως δεν είναι να υπάρχει τέτοια διαρροή εν μέσω της διαπραγματεύσεως; Ποιός τους κατέγραφε και γιατί; Πού έγινε η καταγραφή;». Δεκάδες οι αντίστοιχες δηλώσεις και από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη πιο ένθερμος υπερασπιστής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο προσφυγής της Κριστίν Λαγκάρντ στην δικαιοσύνη. Οπως υποστήριξε σε δηλώσεις του πως «έχουμε πάει σε μια τρισχειρότερη θέση και εκθέτουμε τη χώρα διεθνώς σε μια συζήτηση περί του αν είμαστε μια ασφαλής χώρα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ή είμαστε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει υποκλοπές τηλεφωνικές και να τα δημοσιεύουν αυτά μετά τα Wikileaks». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κατηγορείται ευθέως η ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα και υποκλέπτει συνομιλίες και ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των στελεχών (του ΔΝΤ), τα οποία στηρίζει η κυρία Λαγκάρντ. Αν αύριο η κυρία Λαγκάρντ δώσει εντολή προσφυγής στην ελληνική Δικαιοσύνη, τι θα γίνει; Δεν πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση αυτή;»
Στο «μέτωπο» υπεράσπισης της ιδιωτικότητας του ΔΝΤ και το Ποτάμι αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε θέτει το ερώτημα: «Ποιος έκανε τις υποκλοπές; Έγιναν από ελληνικές υπηρεσίες ή ξένες υπηρεσίες που δρουν σε ελληνικό έδαφος; Ισχύει το απόρρητο των επικοινωνιών στην Ελλάδα κι από ποιους παραβιάζεται; ». Μάλιστα σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την διαρροή.
Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Βασίλης Λεβέντης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαρροής. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του «τις τελευταίες μέρες γινόμεθα μάρτυρες μιας εικόνας για τη χώρα που δεν είναι καθόλου κολακευτική. Αξιοποιώντας μια τηλεφωνική υποκλοπή ερχόμεθα ως χώρα σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Από το «πάνελ» των υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων των στελεχών του ΔΝΤ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ακραίοι νεοφιελελύθεροι κύκλοι. Ετσι σε άρθρο της η αντιπρόεδρος της Δράσης Μιράντα Ξαφά αναφέρει: «Το γεγονός ότι το όνομα της κ. Velculescu έχει γραφεί με «ελληνική» ορθογραφία στο Wikileaks (VELKOULESKOU), και το γεγονός ότι η συζήτηση καταγράφηκε όταν η ίδια ήταν στο Χίλτον της Αθήνας, δημιουργεί ερωτήματα για το ποιός κατέγραψε την συζήτηση και ποιός την διέρρευσε».