Όπως σημειώνεται στην επιστολή «ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται για βιομηχανική χρήση και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, ως κομβικής σημασίας παράγοντα για την ανάταξη της εγχώριας βιομηχανίας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει μάλιστα μέχρι και κατάργησή του.
Θεωρούμε μάλιστα, σημειώνει ο ΣΕΒ, ότι η σχετική πρόβλεψη του Ν. 4336/2015 για επανεξέταση και εξορθολογισμό της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων –που έπρεπε να έχει εκπληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο– θα οδηγούσε στο προσδοκώμενο και όχι στο αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή την περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου.».
Επιπλέον, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση από όλα τα Κράτη-Μέλη, σημειώνοντας ότι είναι διπλάσιος από την ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεκαπλάσιος των προβλέψεων της σχετικής Οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα και με την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ΕΦΚ επιβαρύνει την τιμή εισαγωγής ΦΑ άνω του 40%.»
Τέλος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, τη ρητή πρόβλεψη του Ν. 4336/2015 καθώς και τις σαφείς προτροπές για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών που παρέχουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ο ΣΕΒ προτείνει την άμεση μείωση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που κατευθύνεται στη βιομηχανική χρήση στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Οδηγία επίπεδα (δηλ. 0,54€/MWh) καθώς και την πιθανή κατάργηση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Εναλλακτικά των παραπάνω ο ΣΕΒ προτείνει την υιοθέτηση της εφαρμοζόμενης Ολλανδικής πρακτικής, βάσει της οποίας το ύψος του Ειδικού Φόρου στο αέριο βιομηχανικής χρήσης διαμορφώνεται αντιστρόφως ανάλογα της ετήσιας κατανάλωσης της κάθε βιομηχανικής επιχείρησης.
Ο ΣΕΒ κλείνει την επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας άμεση συνάντηση εργασίας με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που επεξεργάζεται τις αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξηγηθούν οι σοβαρές παρενέργειες που θα επέλθουν σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και θα πλήξουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.