Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, τα περίπου εκατό άτομα ήταν καταγεγραμμένα στο hotspot της Χίου. Ωστόσο, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για επαναπροώθηση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Αδύνατο να ταυτοποιηθούν
Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα, στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς επαναπροώθηση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο hotspot.
Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των προσφύγων στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ τη Δευτέρα έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.
Τη Δευτέρα έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.
Παρατηρήσεις από το Επιμελητήριο Χίου
Το Επιμελητήριο Χίου τονίζει σε επιστολή του ότι η κατάσταση στο λιμάνι του νησιού είναι επικίνδυνη, καθώς «η κεντρική πύλη εισόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμένει αφενός κλειστή και αφετέρου εντός της ζώνης λιμένος να επικρατεί αναρχία, καθώς σε αυτήν βρίσκονται άτομα τα οποία είναι άγνωστο εάν έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί». Παράλληλα, καλεί τις αρχές να δώσουν με ειρηνικά μέσα το λιμάνι στους κατοίκους του νησιού.
Μαζικές αιτήσεις ασύλου και διαμαρτυρία
Εντωμεταξύ, στη Λέσβο υποβλήθηκαν 2.800 αιτήσεις ασύλου, εξέλιξη που οι αρχές χαρακτήρισαν ως εμπόδιο στις επαναπροωθήσεις. Παράλληλα, περίπου εκατό πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που κρατούνται στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, έχουν καταλάβει τον χώρο της εισόδου και πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.
Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου έχουν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούν να απελευθερωθούν και να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Όπως δήλωσε πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων θα διαρκεί περίπου 15 ημέρες και με την επανεξέταση των ενστάσεων δεν θα υπερβαίνει η όλη διαδικασία τον ένα μήνα.
«Μας σκοτώνουν σιωπηλά»
Την ίδια ώρα στην Ειδομένη, ομάδα προσφυγόπουλων κρατώντας λευκά λουλούδια και ένα πανό που έγραφε «We are killed silently» (Μας σκοτώνουν σιωπηλά) ξεκίνησε από τον καταυλισμό και προχώρησε ως τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Η αστυνομία έδωσε άδεια στα παιδιά να φτάσουν ως το φράχτη και εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην άλλη πλευρά, εκεί όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο πάνω στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν.
Στους 52.352 οι πρόσφυγες
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση στους 52.352 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.
Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στις 225. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται 5.984 άτομα. Στην Αττική οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 14.506, εκ των οποίων στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.761.
Στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα φιλοξενούνται 2.542 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) 340 άτομα. Η βόρεια Ελλάδα αριθμεί 28.980 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 11.280 διαμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.