Ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό του όσον αφορά τon κυνισμό των εξαγγελιών του, ο αμερικανός μεγιστάνας και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μέσα από δισέλιδο υπόμνημά είπε συγκεκριμένα πως σε περίπτωση που εκλεγεί στο αξιωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, θα κάνει χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά χρημάτων στο Μεξικό, αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν δεχθεί να καταβάλει (και μάλιστα… εφ' άπαξ), ένα ποσόν της τάξεως των 5-10 δισ. δολαρίων που θα αφορά το κόστος κατασκευής του τείχους.

Στο ίδιο ύφος που παραπέμπει ευθέως σε κοινούς εκβιαστές του υποκόσμου, η ομάδα Τραμπ δείχνει μάλιστα και να ειρωνεύεται την κυβέρνηση του Μεξικό συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια εύκολη απόφαση» για εκείνη, γνωρίζοντας καλά πως μια υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας θα αποτελούσε ένα βαρύτατο πλήγμα για την οικονομία του Μεξικό καθώς τα συγκεκριμένα εμβάσματα ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Αξίζει να σημειωθεί πως στα 25 δισ δολάρια ήταν τα εμβάσματα κατά το 2014)

Ωστόσο, το ίδιο το Μεξικό, αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποκύψει σε έναν τέτοιο ωμό εκβιασμό, μη δεχόμενο καθ' οιονδήποτε τρόπο να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό για κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο υπόμνημα, η ομάδα του ακραίου δισεκατομμυριούχου επαναλαμβάνει την θέση ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα), δηλαδή είτε να καταργηθούν, είτε να επιβάλλονται υψηλότερες χρεώσεις στους Μεξικανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

«Το κόστος της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα δε συγκρίνεται με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανούμε κάθε χρόνο παρέχοντας υπηρεσίες κι επιδόματα στους παράτυπους μετανάστες» τονίζεται στο υπόμνημα, το οποίο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Π.Κ.