του Σωτήρη Σβανά

Με βασικές αναφορές τη σκηνή του Μάντσεστερ, τον Tom Waits και τον Nick Cave, και με επιρροές από ένα ευρύ φάσμα της μουσικής, από την ποπ των 60’s μέχρι και την τζαζ (παρότι η τελευταία υποδηλώνεται μόνο προς το τέλος του δίσκου), δημιουργεί μια δουλειά που εκπλήσσει ευχάριστα.

Ναι μεν αυτά τα έχουν κάνει κι άλλοι. Μα σπάνια στην Ελλάδα. Και δύσκολα είναι πολλά υποσχόμενοι. Κι αυτός είναι. Το ευτύχημα είναι ότι σε αυτή τη μουσική δεν χρειάζεται να παρουσιάσεις κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά να μπορείς να εγγράψεις δυνατές μελωδίες στο συλλογικό υποσυνείδητο του ακροατηρίου. Κι ως εκ τούτου, μια χαρά τα καταφέρνει.


Έντεκα τραγούδια, που μπορεί να σου δίνουν την αίσθηση ότι κάπου τα έχεις ξανακούσει, κάτι σου θυμίζουν. Όχι απαραίτητα κακό. Γιατί, όταν σου θυμίζουν κάτι αγαπημένο και εγνωσμένης αξίας, αυτό, ενίοτε, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Τα μισά, τουλάχιστον, από αυτά είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο που μας έχει συνηθίσει η εγχώρια παραγωγή. 

 

Ποπ γραμμή, ποπ φωνή, συμπαθητικά λυρικά ξεσπάσματα, στιγμές που ο στίχος παραχωρεί τον πρώτο ρόλο στη μελωδία, συνολικά μια όμορφη αίσθηση που συνθετικά υπερβαίνει με άνεση πολλά, εκ Γηραιάς Αλβιόνος προερχόμενα, μουσικά αναγνώσματα που κατακλύζουν τα ερτζιανά.

 

Η αγγλόφωνη ελληνική εναλλακτική σκηνή φέτος απέκτησε ένα εκλεκτό μέλος. Θα τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αναμένοντας κι άλλα δείγματα γραφής, που θα υποδηλώσουν ικανότητα να συνεχίσει και να εξελιχθεί περισσότερο.

 

Info: Ο δίσκος του George Gaudy, Millionaire, θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία Archangel.