Το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού, το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, επέμενε πως θα κυρώσει τη συμφωνία ανεξαρτήτως της έκβασής του- αντίθετη γνώμη όμως έχουν οι συγκυβερνώντες Εργατικοί, που ζητούν να γίνει σεβαστό το δημοψήφισμα.

Μετά το αποτέλεσμα και την μεγάλη διαφορά υπέρ του Όχι, ο πρωθυπουργός φάνηκε να οπισθοχωρεί στις αρχικές του απόψεις και δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί η συμμετοχή του κόσμου. «Είναι μια ξεκάθαρη νίκη του Όχι», δήλωσε και τόνισε πως «μένει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό της συμμετοχής. Αν είναι πάνω από 30%, φοβάμαι ότι η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει». 

Η Ολλανδία είναι το τελευταίο μέλος της ΕΕ που δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία διασύνδεσης με την Ουκρανία. Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα, η εκλογική συμμετοχή θα πρέπει να ξεπεράσει το 30%. Μετά την καταμέτρηση του  99,8% των ψήφων, σύμφωνα με exit polls, η συμμετοχή βρίσκεται στο 32,2% αλλά το περιθώριο λάθους είναι περίπου 3%.

Οι επιπτώσεις ενός «όχι» δεν περιορίζονται στο εσωτερικό καθώς είναι ένα σχετικά ηχηρό ευρωσκεπτικιστικό αποτέλεσμα τρεις μήνες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για Brexit ή όχι. 

Πίσω από την πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφίματος βρίσκεται ο Γιαν Ρος.

Ο Ρος είναι το πρόσωπο πίσω από το δημοφιλές μπλογκ Geenstijl, το οποίο κινείται μεταξύ συνειδητά πολιτικά μη ορθής σάτιρας και επιθετικού πολιτικού σχολιασμού.

Από το μπλογκ Geenstijl (που κυριολεκτικά σημαίνει «Χωρίς Στιλ») ξεκίνησε η εκστρατεία GeenPeil (περίπου, «Χωρίς Επίπεδο») για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμφωνία με την Ουκρανία. Ο Ροος το εξήγησε ως εξής: «Ήταν το καλύτερο θέμα με σχέση με την ΕΕ που μπορούσαμε να βρούμε».