Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama Papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες διότι υπάρχει φόβος. Όπως είπε, οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» και η δημοσίευση πληροφοριών μπορεί να επιφέρει υπέρογκα κόστη για τους πληροφοριοδότες. Σχολίασε επίσης ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ευεργετήσει την επικοινωνία, η οποία ξεφεύγει σταδιακά από τα παραδοσιακά μέσα και τους ολιγάρχες και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η άνοδος νέων πολιτικών δυνάμεων όπως ο ΣYΡΙΖΑ και οι Podemos.
Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, που προήδρευσε στο πάνελ συζήτησης, αν μετά από όλα όσα έχει υποστεί για τις αποκαλύψεις των wikileaks και έπειτα από τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αν αξίζει το τίμημα, ο Τζούλιαν Ασάνζ απάντησε ότι «εάν πιστεύεις σε κάτι που έχει καθολική αξία, τότε αξίζει.»
Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανεξάρτητων ενημερωτικών μέσων, και με τη συμβολή της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρότεινε μέσω skype ο Έλληνας δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, Κώστας Αρβανίτης, «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων.»
Για «τρίγωνο της καταστροφής» έκανε λόγο ο Έλληνας δημοσιογράφος του tvxs.gr, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μιλώντας για την «αγαστή συνεργασία» και τη διαπλοκή ανάμεσα σε ολιγάρχες, κυβερνήσεις και τράπεζες που οδήγησαν στην κρίση της δημοσιογραφίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα το 2014 στην 99η θέση στη Λίστα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του τύπου.
«Η μεταμόρφωση του κόσμου της ενημέρωσης και το τέλος της έντυπης δημοσιογραφίας προς όφελος του διαδικτύου, έχουν συνέπειες που ακόμα δεν μπορούμε να τις αξιολογήσουμε και τις υποτιμούμε» δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Κούρτσιο Μαλτέζε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την Ευρώπη.
Η τουρκάλα δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίσας Haberdar, Σεζίν Ονάι Γκόκσεν, είπε ότι το ίντερνετ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό μέσο πληροφόρησης για το 88% του αστικού πληθυσμού της Τουρκίας και χαρακτήρισε τα κυβερνητικά ΜΜΕ «γενετικά τροποποιημένα μέσα», γιατί ισχυρίζονται ότι είναι δημοσιογράφοι ενώ στην πραγματικότητα κάνουν δημόσιες σχέσεις για την κυβέρνηση, δίχως ψήγματα αλήθειας, φοβερό κιτρινισμό και κηρύγματα μίσους.
Ο ιταλός δημοσιογράφος, πρόεδρος του European media Initiative και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας πολιτών για την πολυφωνία της ενημέρωσης, Τζιοβάνι Μελόλι, έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες έχει μειωθεί από το 2015 και μετά, από 1300 σε 900. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο μια συζήτηση για μια δημόσια τηλεόραση που δε θα υπόκειται στις απαιτήσεις της αγοράς.
Δημόσια επιδότηση για την ποιοτική ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, με τη συμβολή και του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε ο ιταλός δημοσιογράφος Γκαντ Λέρνερ, ενώ ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, Eldiario.es, Ιγνάθιο Εσκολάρ, περιέγραψε την κρίση της δημοσιογραφίας στην Ισπανία, όπου από το 2008 έως το 2015 δώδεκα χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους και οι πωλήσεις των εφημερίδων έπεσαν κατά 40%.
Παρόντες ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Πηγή: Αθηναικό Πρακτορείο