Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομσχέδια , παρά το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία με τους δανειστές, Το ένα θα αφορά τη φορολογία εισοδήματος και το άλλο περιλαμβάνει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

είπε: «Διαπιστώσαμε πως δεν είχαμε σύγκλιση σε όλα. Συμφωνήσαμε να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα για να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου. Θα θέλαμε να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Άμστερνταμ αλλά αν δεν έχουμε, θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 του μήνα. Συζητήσαμε για κόκκινα δάνεια, συντάξεις, δημοσιονομικό πακέτο και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Σεβόμαστε και τις όποιες διαφορές έχουν ανάμεσα τους
Είμαστε κοντά στα τέσσερα βασικά ζητήματα, έχουμε ένα πακέτο αξιόπιστων μέτρων 1%». Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως έχει βρεθεί το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν να βγει από τον φόρο εισοδήματος.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας: 

Το αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ.

Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.

Για εισόδημα 15.000 ευρώ, προβλέπεται αύξηση ετήσιου φόρου κατά 61 ευρώ.

Όσοι έχουν έσοδα ως 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μείωση φόρου.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με οριακούς συντελεστές.

Στην συνέχεια μίλησε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε πως η εθνική σύνταξη έχει οριστικοποιηθεί στα 384 ευρώ.

«Αν υπήρχε χρόνος και δεν είχαμε αναγκαστική διακοπή λόγω των εργασιών στην Ουάσινγκτον θα είχαμε καταλήξει σε τελική συμφωνία. Η μεταρρύθμιση μας βασίζεται σε ισονομία, όμοιους κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις συντάξεις, ίδιοι κανόνες ανάμεσα σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, και βασιζόμαστε στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων που θα αυξάνονται μετά το 2018 όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες. Δεν θα μειωθεί καμία μικρή ή μεσαία επικουρική. Προστατεύεται το 90% των συνταξιούχων και γίνονται προσαρμογές που αφορούν μόνο το 10%. Δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. Υπολογίζουμε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ' ό,τι στο παρελθόν. Για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. Μοιράζουμε πιο δίκαια μια πιο μικρή συνταξιοδοτική πίτα». 

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας:

Εθνική σύνταξη 384 ευρω

Προστασία των κυρίων συντάξεων ως το 2018 οι οποίες θα αρχίζουν να αυξάνονται μετά το 2018.

Δεν θα μειωθούν μικρές και μεσαίες επικουρικές, προσαρμογές για το 10% των συνταξιούχων.

Δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει ή συμφωνία.

Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει μικρότερες εισφορές.

Για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές.

Δεν υπάρχει περιθώριο άλλων περικοπών.

Τελευταίος μίλησε ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε πως η λύση για τα κόκκινα δάνεια θα υπάρχει εντός χρονοδιαγράμματος, μέχρι τις 22 Απριλίου, ενώ τόνισε πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.