Του Παύλου Κιρκασίδη

Το νέο συμβάν που έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες αντίστοιχες ενέργειες αστυνομικών που έχουν προκαλέσει τεράστια κύματα βίαιων διαδηλώσεων και εκτεταμένων συγκρούσεων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ καθώς, στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν στόχο αφροαμερικανούς και μάλιστα νεαρής ηλικίας, έγινε περίπου στις 19:30 (τοπική ώρα) στον δυτικό τομέα της πόλης και μόλις επτά οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι του θύματος.

Σύμφωνα με την Chicago Tribune, θύμα είναι ο μόλις 16 ετών μαθητής Λυκείου Pierre Loury ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού που αμέσως μετά το γεγονός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

Ήδη στο Facebook δημιουργήθηκε σελίδα μέσα από την οποία, συγγενείς, φίλοι και εκατοντάδες (μέσα σε λίγες μόνο ώρες) μέλη της ζητούν καταγγέλουν τη νέα δολοφονική ενέργεια και ζητούν απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο του 16χρονου.

Η μητέρα του δολοφονημένου 16χρονου Pierre Loury

Το περιστατικό έγινε όταν ο δράστης αστυνομικός, μαζί με άλλους αξιωματικούς συναδέλφους του που εκτελούσαν σε συγκεκριμένο σημείο τροχονομικούς ελέγχους ρουτίνας, σταμάτησαν το συγκεκριμένο όχημα επειδή, σύμφωνα με σήμα που έλαβαν από το «κέντρο», έμοιαζε με κάποιο το οποίο λίγο πριν είχε εμπλακεί σε καταδίωξη αλλά κατάφερε τελικά να διαφύγει.

Ο ίδιος ο αστυνομικός που πυροβόλησε ισχυρίζεται πως, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε σταματήσει για τον έλεγχο, ο νεαρός Pierre Loury άνοιξε την πόρτα και άρχισε να τρέχει, αγνοώντας την εντολή του να σταματήσει.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας του Σικάγο, «μετά από αυτό ακολούθησε σύντομη καταδίωξη η οποία οδήγησε σε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του νεαρού και του αξιωματικού που τον κυνηγούσε. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συμπλοκής ο αστυνομικός τον πυροβόλησε καταφέρνοντάς του τραύματα στα οποία, 45 περίπου λεπτά αργότερα, ο Loury υπέκυψε.

Η Αστυνομία ισχυρίζεται επίσης πως στο σημείο βρέθηκε και το όπλο στο οποίο αναφέρθηκε ο ένστολος που τον πυροβόλησε, ωστόσο η ίδια η οικογένεια του θύματος αρνείται κατηγορηματικά πως το παιδί τους είχε όπλο.

Μια αρκετά διαφορετική εκδοχή ωστόσο δίνουν αυτόπτες μάρτυρες που δεν κάνουν λόγο για συμπλοκή, πολύ δε περισσόερο για «ένοπλη» κάτι που σημαίνει πως, ακόμη και αν ο Loury έφερε μαζί του όπλο σε καμια περίπτωση δεν απείλησε τον αστυνομικό, λέγοντας συγκεκριμένα πως «δέχθηκε τη σφαίρα από απόσταση και τη στιγμή που επιχειρούσε να πηδήξει έναν φράχτη» κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από το frame ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας που ακολουθεί. 

       Ο νεαρός Pierre Loury νεκρός στο σημείο από τα πυρά του αστυνομικού                   και αφού έχει καταφέρει να περάσει τον φράχτη

Μετά το περιστατικό και για να αποφευχθούν νέες εξεγερτικού τύπου διαδηλώσεις και αντιδράσεις, ο αστυνομικός τέθηκε εκτός υπηρεσίας για 30 ημέρες και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησε ώστε να διακριβωθεί το κατά πόσο ήταν απαραίτητη η χρήση όπλου εναντίον ενός μαθητή Λυκείου, ακόμη και αν αυτός είχε εμπλακεί σε κάποια παράνομη πράξη, η οποία φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα επέφερε μια «ποινή θανάτου», όπως αυτή που τελικά τού επιφύλαξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού «νόμου».

 

«If you call the cops»


Ιδιαίτερη σημασία έχει πως το συγκεκριμένο περιστατικό λαμβάνει χώρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αφορά την έξω από κάθε όριο χρήση αδικαιολόγητης βίας και μάλιστα «θανατηφόρου» από αστυνομικούς, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία το 2014 στο Ferguson  ενός αποδεδειγμένα άοπλου και απολύτως αθώου νεαρού του Michael Brown, ο θάνατος του οποίου έγινε η θρυαλλίδα για εκατοντάδες διαδηλώσεις που είχαν πλέον λάβει σαφή χαρακτηριστικά εξέγερσης.

Οι τεράστιες ωστόσο αντιδράσεις που, αξίζει να σημειωθεί, πως κατάφεραν πλέον να ξεπεράσουν κατά πολύ τα «στενά» όρια της αφροαμερικανικής κοινότητας σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη για την Αστυνομία των ΗΠΑ, που μόλις μέσα στους 12 μήνες του 2015, σκότωσαν συνολικά 1.134 αφροαμερικανούς, οι περισσότεροι ηλικίας 15-34 ετών, ενώ οι αλλεπάλληλες αθωώσεις τους μέσα από αμφισβητούμενης ποιότητας δικαστικές διαδικασίες, πυροδότησαν με τη σειρά τους ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, και στο τέλος και την παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.