του Ιωσήφ Βικτωράτου

Η επιχείρηση ονομάζεται «Breakthrough Starshot» και έχει ως στόχο την διερεύνηση των τεχνολογιών που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός μικρού (με μέγεθος ενός ηλεκτρονικού τσιπ), κινούμενου από το ηλιακό φως, διαστημόπλοιου, που μπορεί να φτάσει στο Άλφα του Κενταύρου σε μόλις 20 χρόνια, αντίθετα με τα έως τώρα σκάφη που θα ήθελαν 30.000  χρόνια για αυτό το ταξίδι. Το σχέδιο στηρίζει ακόμα και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

 
Το Άλφα του Κενταύρου είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον δικό μας Ήλιο, αφού απέχει από αυτόν 4,37 έτη φωτός, ή 40 τρισεκατ. χιλιόμετρα. 

 
Στο σχέδιο ωστόσο, περιλαμβάνεται η αποστολή 1.000 τέτοιων αεροσκαφών, που θα είναι εξοπλισμένα με ηλιακά ιστία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν το φως για να προωθηθούν. Η ιδέα, δηλαδή, είναι να χρησιμοποιηθούν «οχήματα» που μοιάζουν με διαστημικά ιστιοφόρα. 

 
Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιούν το φως ή τον ηλιακό άνεμο για την προώθησή τους, ωστόσο στο σχέδιο του Μίλνερ περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση ενός τεράστιου φάσματος λέιζερ που θα ωθήσει τα σκάφη προς το Άλφα του Κενταύρου, επιταχύνοντας απότομα τα ηλιακά ιστία μέχρι το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός.

 
Μέρος του στόχου της επιχείρησης «Starshot» είναι να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν αυτά τα μικρά διαστημικά σκάφη πολύ λεπτά, όμως παράλληλα να μπορούν να μεταφέρουν εξοπλισμό όπως κάμερες, αισθητήρες, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εξοπλισμό επικοινωνίας/πλοήγησης, και προωθητήρες φωτονίων για ελιγμούς. Σύμφωνα με τον Ρώσο μεγιστάνα, οι εξελίξεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας θα καταστήσουν την ανάπτυξη αυτών των «StarChips» εφικτή.

 
Η χρηματοδότηση της έρευνας αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το πραγματικό κόστος της μη-επανδρωμένης αποστολής θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πρωτοβουλία «Breakthrough Initiatives», σε δελτίο Τύπου της, τονίζει ότι το κόστος της αποστολής θα απαιτούσε έναν προϋπολογισμό συγκρίσιμο με αυτόν των μεγαλύτερων επιστημονικών πειραμάτων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πειράματα απαιτούν πολλά δισ. δολάρια.

 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μίλνερ και ο Χόκινγκ συνεργάζονται σε φιλόδοξη ερευνητική πρωτοβουλία. Μόλις πέρυσι ο Ρώσος μεγιστάνας, που σπούδασε θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στο ερευνητικό πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), το οποίο ονόμασε «Breakthrough Listen». Αυτό το πρόγραμμα πρόκειται να επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν τα 1 δισ. άστρα που βρίσκονται κοντά στη Γη, καθώς και περίπου 100 γαλαξίες.

 
Πρέπει να καταφέρουμε να αποικίσουμε νεόυς κόσμους, αν θέλουμε να επιζήσουμε ως είδος, δήλωσε ο Χόκινγκ, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, αστρονομικά φαινόμενα απειλούν τη Γη. Το κενό ανάμεσα σε εμάς και τα αστέρια, μπορούμε τώρα να το ξεπεράσουμε, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στο «One World Observatory».

 
«Με ακτίνες φωτός, πανιά φωτός και το ελαφρύτερο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια αποστολή για το Άλφα του Κενταύρου μέσα σε μια γενιά», πρόσθεσε. «Σήμερα, έχουμε δεσμευτεί για αυτό το επόμενο άλμα στο σύμπαν. Επειδή είμαστε άνθρωποι, και η φύση μας είναι να πετάμε», συμπλήρωσε ο Χόκινγκ.

 
«Το λέμε νάνο-διαστημόπλοιο», είπε από την πλευρά του ο Μίλνερ, για να συμπληρώσει: «Το Διαστρικό ιστιοφόρο μας».
 
Αυτό το σκάφος «θα μπορούσε να συλλάβει εικόνες πιθανών κόσμων, αλλά και επιστημονικά δεδομένα και να τα στείλει πίσω στη Γη», πρόσθεσε. 
 
Η επιχείρηση «Starshot» βασίζεται στην τεχνολογία είτε σε αυτήν που διατίθεται είτε σε αυτήν που ενδέχεται να είναι διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.

 
«Είχα πει ότι ακόμα και πριν από μερικά χρόνια, το ταξίδι σε ένα άλλο άστρο με αυτή την ταχύτητα δεν θα ήταν εφικτό», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιχείρησης και πρώην διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Ames» της NASA. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.