Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη ενόψει της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ, ο πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγησε πως «..για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα αντιμνημονιακό, αναπτυξιακό πρέπει εκ των πραγμάτων να βγει η χώρα μας από την ευρωζώνη, να εκδώσει εθνικό νόμισμα που από μόνο του δε φτάνει. Μαζί μ' ένα αναπτυξιακό προοδευτικό πρόγραμμα μπορεί να δώσει μια θετική οικονομική διέξοδο».
Χαρακτήρισε το εθνικό νόμισμα εργαλείο για την εφαρμογή του προγράμματος της ΛΑΕ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής. «Να μπορούμε να εκδώσουμε εθνικό νόμισμα με το οποίο να χρηματοδοτήσουμε τις επενδύσεις που χρειάζονται για να ξαναπάρει μπροστά η χώρα, να χρηματοδοτήσουμε την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές πολιτικές» υποστήριξε.
Άσκησε δριμεία κριτική στους αρμόδιους υπουργούς-διαπραγματευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι «συνεχώς υποχωρούν στις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας», έκανε λόγο για δήθεν σύγκρουση της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και απέδωσε στους κυβερνητικούς χειρισμούς τη μετατροπή της Ελλάδας “σ' ένα τσουβάλι σιτάρι, το οποίο συμπιέζεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του ΔΝΤ και της Μέρκελ”.
Εξέφρασε τον φόβο ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μπορεί να καταλήξει σε “ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης της χώρας μας στη διαπραγμάτευση η οποία διεξάγεται”. Χαρακτήρισε “φορομπηχτικό” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε, περιλαμβάνει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους και πολύ μεγάλες τις μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου. “Είναι μειώσεις 20% στους μελλοντικούς συνταξιούχους των επικουρικών και είναι με καθαρές μειώσεις από 2 έως 40% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές στους ήδη συνταξιούχους”.
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εκχωρήσει και απολέσει, μετά την υπογραφή του μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, τα διαπραγματευτικά της εργαλεία, όπως χαρακτήρισε την απειλή εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την ευρωζώνη, τη διακοπή αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και τη δυνατότητα άσκησης βέτο στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της ΛΑΕ, “που περιλαμβάνει κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, εθνικοποίηση των τραπεζών, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για να είναι μοχλοί ανάπτυξης” διευκρίνισε πως αυτό θα αποδεικνύει ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος. Εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής των διαπραγματεύσεων μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις και πως η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι βραχεία, διότι “ψηφίζουν ένα πολύ σκληρό μνημόνιο”.
Προσδιόρισε ως βασικό πρόβλημα, τη δεδομένη στιγμή, των Αριστερών, τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη, το ότι “έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στο όνομα της Αριστεράς, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι Αριστερά, παίρνει και θα πάρει τα χειρότερα μνημονιακά μέτρα, το οποίο είναι πολύ μεγάλος κλονισμός για την ιδέα της Αριστεράς, που έχει στο μυαλό του ο κάθε Έλληνας”. Έκανε λόγο για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού που με τη “μετατροπή του περήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό ΝΑΙ”, οδήγησε στην αποχή από την κάλπη περίπου 800.000, κυρίως νέων, πολιτών.
“Πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα της αναξιοπιστίας… Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός λένε ότι είναι Αριστερά. Το θέμα τού τι είσαι δεν είναι το πώς αυτοπροσδιορίζεσαι, είναι το τι πολιτικές εφαρμόζεις. Δυστυχώς, οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι νεοφιλελεύθερες, σκληρές, μνημονιακές, δεξιές πολιτικές… Γι' αυτό διαχωρίσαμε τη θέση μας και ξεκινήσαμε μία καινούρια προσπάθεια”.
Ο κ. Στρατούλης συναντήθηκε με συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, όπου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις, Ασφαλιστικό, η πρόταση της ΛΑΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ