Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές, σχέσεις και η συνεργασία σε περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς.

Ο Ντίτμιρ Μπουσάτι εξέφρασε την πεποίθηση πως μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα προχωρήσουν «στην άρση της εμπόλεμης κατάστασης ως κατάλοιπου του παρελθόντος, που θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσει ένα κεφάλαιο στις ιστορικές μας σχέσεις που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για το θέμα αυτό, όπως και για το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά και για όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε τη λύση τους σε διάλογο μέσω ενός μηχανισμού που θα οριστικοποιηθεί σύντομα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αργότερα, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά.

Τα Τίρανα προωθούν μια λύση-πακέτο, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό πνεύμα και το αμοιβαίο όφελος, όπως υποστήριξε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι σε πόλεμο με την Αλβανία και αυτό αποδεικνύεται από τη δήλωση του υπουργικού συμβουλίου του 1987, την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο Φιλίας του 1996.

Το Σύμφωνο Φιλίας θέλουμε να αναβαθμιστεί και να ανανεωθεί με την προσθήκη νέων θεμάτων, τόνισε ο Ελληνας υπουργός.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για την αναζήτηση λύσεων σε θέματα που είναι προς το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο Ντίτμιρ Μπουσάτι, αναφερόμενος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, υποστήριξε ότι είναι ένα θέμα που αφορά το μέλλον μας και πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας να δρομολογηθεί η λύση του.

Ο Έλληνας υπουργός Κοτζιάς αποδέχθηκε πρόσκληση του ομολόγου του για επίσκεψη στα Τίρανα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.