Η επίσκεψη του 'Ελληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων αναφορών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο κ. Κουρτς θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον 'Ελληνα ομόλογό του το σκεπτικό της στάσης του.
Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο Αυστριακός υπουργός 'Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον 'Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό.
Στις εκλογές της Κυριακής, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος επικράτησε με ποσοστό 37%, στηριζόμενος στην αντι-προσφυγική του ρητορική, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια φωτογραφία κατά της Ελλάδας με τη φράση «Τα λεφτά μας, μόνο για τον λαό μας».