Το σύνολο των δανειακών συμβάσεων – για εξυπηρετούμενα και μη δάνεια- πού συνάφθηκαν την τελευταία 20ετία επιδιώκει να συγκεντρώσει η Εξεταστική Επιτροπή, που εγκρίθηκε με ομοφωνία από την Βουλή για το θέμα, όπως αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (26/4). ‘Όμως ήδη με το «καλημέρα» διαφάνηκαν ανησυχίες σχετικά με το αν η έρευνες της επιτροπής θα προσκρούσουν σε, τραπεζικά απόρρητα, επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες αλλά και πολιτικές αντιρρήσεις σχετικά με το εύρος των στοιχείων που θα εξετάσει.
‘Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα θα αποσταλούν οι ανάλογες επιστολές ώστε, κατά δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελλου, «μέχρι την άλλη Παρασκευή να έρθουν στοιχεία από τις τράπεζες για τα δάνεια, τις δανειακές συμβάσεις, με τα υλικά που έχουμε, ώστε να έχουμε την εβδομάδα αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά για την αξιολόγηση του υλικού με τους πρώτους πέντε προσκαλεσμένους μάρτυρες, τους εκπροσώπους των πέντε τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος». Μάλιστα όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης δύο εισαγγελικές παραγγελίες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν (το 2012 και το 2015) για το θέμα θα μπορέσουν να αναδείξουν τα επισφαλή δάνεια και συνολικά να συμβάλλουν στην μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η επιτροπή.
‘Όμως κατά την διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή δεν έλειψαν και οι ανησυχίες ή οι ενστάσεις για την διαθεσιμότητα, το εύρος ή την δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Όπως επισήμανε όμως ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος «προκύπτουν όμως θέματα που αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πορίσματα αυτής, που δεν γνωρίζω και πρέπει να μας γνωστοποιηθεί, αν είναι πορίσματα τα οποία μπορούν να περιέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Νομίζω ότι έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία και αναλόγως των πορισμάτων της Εισαγγελίας και τον νομικό έλεγχο θα προκύψει. Εν πάση περιπτώσει, κρατώ μία επιφύλαξη». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «κρατάω μια επιφύλαξη για τη δυνατότητα δημοσιοποίησης των πορισμάτων με βάση και το ότι είναι στον έλεγχο του εισαγγελέα κάποια από αυτά και νομίζω ότι από τη δημοσιότητα προκύπτει ότι και για μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη κατατεθεί πορίσματα στον εισαγγελέα με βάση τη διερεύνηση που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα, θα πρέπει μια συνεργασία να γίνει με τον αρμόδιο εισαγγελέα».
Χαρακτηριστική είναι επίσης η αναφορά που έκανε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας ανησυχία για το αν το σύνολο των στοιχείων που απαιτείται προκειμένου να διαμορφώσει γνώμη η επιτροπή θα μπορεί να είναι διαθέσιμο. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Ξέρετε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί έλεγχο για τη δανειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κάθε κομμάτι που κλείνει το στέλνει στον Εισαγγελέα και ότι ο έλεγχος αυτό θα κλείσει, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη; Θα βγάλουμε εμείς πόρισμα πριν τελειώσει ο φυσικός ελεγκτής; Εσείς που θα ζητήσετε τα έγγραφα, πρέπει να έχετε κάνει αξιολόγηση, με τις υπηρεσίες που έχει η Βουλή, τι από αυτά συνιστά, αν μας δοθεί, παραβίαση δεδομένων και δεν μας δοθεί. Να μην εκτεθούμε. Να μη ζητάτε πράγματα και σας λένε «δεν μπορούμε να σας τα δώσουμε». Θα έχετε κάνει την αξιολόγηση των αιτημάτων με τις υπηρεσίες. Μην μας εκθέσετε όλους μαζί».
Αντίστοιχη επιφύλαξη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης. Όπως σημείωσε ενδεικτικά: «Έχω μια νομική επιφύλαξη -την λέω, ενδεχομένως να το βρούμε μπροστά μας- κατά πόσον υπάρχουν ζητήματα τραπεζικού απορρήτου και επομένως θα το βρούμε αυτό μπροστά μας. Ίσως εκεί θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα προκειμένου να κτηθούν τελικώς τα στοιχεία αυτά, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που όμως σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαδικασίες, με κάποιου είδους ενδεχομένως δικαστική συνδρομή».
Επίσης ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε «να ξέρουμε όλα αυτά που θα έρθουν εδώ τα έγγραφα τι διαβάθμιση έχουν και αν μπορεί ο καθένας να τα παίρνει και να τα κάνει φέιγ βολάν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα ήθελα εδώ να έχουμε κάποια στεγανά. Εφόσον έρθουν έγγραφα στη Βουλή, θέση μου είναι το να μην κυκλοφορούν παντού και για κανέναν λόγο» εισπράτοντας πάντως από τον πρόεδρο της επιτροπής την αρνητική απάντηση «δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Τέλος αρνητική εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία στο ενδεχόμενο να εξετάσει η επιτροπή το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της διαφημιστικής δαπάνης. Κι αυτό παρά το γεγονός πώς έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις για ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ μέσω αυτής της διαδικασίας.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που καταγράφεται στα πρακτικά της επιτροπής, ανάμεσα στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καβαδία και τον βουλευτή της Ν.Δ Κωνσταντίνο Τζαβάρα.
ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ενδεχομένως, θα είχε τη σημασία του να ζητήσουμε και από τα πιστωτικά ιδρύματα να μας δώσουν εκείνα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαφημιστική τους δαπάνη προς κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης. Δηλαδή πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για διαφημίσεις προς συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό δεν είναι προς έρευνα. Αν θέλετε, να κάνουμε μια καινούρια εξεταστική.
ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι μία πρόταση, μία σκέψη -νομίζω ότι συνδέεται με το θέμα το οποίο συζητάμε- για να δούμε τι λεφτά ξόδευαν σε διαφήμιση συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες δανειοδοτούσαν συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.