Μετά την ολιγοήμερη διακοπή για το Πάσχα, το κυβερνητικό επιτελείο πραγματοποίησε και πάλι σύσκεψη ώστε να σχεδιαστούν οι κινήσεις που θα ακολουθηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το παρών στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Το Ταμείο ζητεί την άμεση νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, που εναλλακτικά προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών. Συν τοις άλλοις στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν φέρουν τα σκληρά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ στη Βουλή η κυβέρνηση θα έχει πολύ σημαντικά πολιτικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ ζητάει νέες απολύσεις στο δημόσιο, πάγωμα προσλήψεων και περικοπή κύριων συντάξεων.

Τουσκ: Να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από άλλους αξιωματούχους, ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τις χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας και πρόσθεσε: 

«Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως έως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά.

»Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σύμμαχοι και αντίπαλοι

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Στους συμμάχους της υπολογίζει η κυβέρνηση την Κομισιόν και τις εαρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη του Πάσχα. Την Τετάρτη του Πάσχα, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup

Ωστόσο αντίπαλοι στις προσπάθειες της Ελλάδας είναι η γερμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, που επιθυμούν το σενάριο του Grexit, σύμφωνα τουλάχιστον με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα.

Προς ακόμα ένα Eurogroup χωρίς συμφωνία

Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της σκληρής μερίδας των πιστωτών της είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσουν σε ακόμα ένα Eurogroup χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.  «Κάνουμε αργή πρόοδο, δεν θα περίμενα οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου» αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters «Είναι ακόμη πολύ νωρίς, θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες» προσθέτει, ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς η επόμενη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι τον Ιούλιο

Η πηγή τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου της Βρετανίας όπου θα αποφασίσουν για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μία οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, η ίδια πηγή δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση των κεφαλαίων μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η δεύτερη πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, με την Γερμανία, τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο πιστωτή, να υποστηρίζει δημοσίως πως η Αθήνα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους