«Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με την κινητοποίηση όλων μας, αν θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της οικονομίας και στήριξης των απαραίτητων μετασχηματισμών της Ελληνικής παραγωγικής βάσης» είπε η Λούκα Κάτσέλη μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  
Ανέφερε δε, πως σε δειγματοληπτική έρευνα του Απριλίου για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, φάνηκε ξεκάθαρα πως οι δείκτες εμπιστοσύνης του κοινού προς της τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.
 
Απαραίτητα για την προσπάθεια ανοικοδόμησης της σχέσης πελατών-τραπεζών, χαρακτηρίστηκαν για την κ. Λούκα Κατσέλη, πέντε μέτρα:  
 

  • Η άρση των capital controls το ταχύτερο δυνατό. Ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί σύμφωνα με την κ. Κατσέλη «όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς», κάτι που θα βοηθήσει τόσο στην σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης και την επιστροφή στην πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση από τα κανονικά κανάλια ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 
  • Η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προς όφελος της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής θέσης των τραπεζών.
  • Η αλλαγή εταιρικής κουλτούρας και η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα.
  • Η καθιέρωση ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επενδύσεις στην Πληροφορική και τις Τεχνολογίες, καθώς και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και με τη δημιουργία νέων δυναμικών πηγών εσόδων από νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Η εξωστρέφεια και λογοδοσία του τραπεζικού συστήματος προς την κοινωνία.