Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στo Mega δήλωσε: «Θεωρώ σημαντική τη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του “Όχι”, και πρόσθεσε πως εάν δεν υπήρχε το “Όχι”, να είστε βέβαιοι, ότι οι ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις την δεδομένη στιγμή, θα είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν το Grexit».

«Αλλά όταν είδαν μία κυβέρνηση τον Ιανουάριο να βγαίνει και να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό να επιβεβαιώνεται μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, και στο δημοψήφισμα, τότε αποφάσισαν πως είναι αναγκασμένοι να μπουν σε μία συμφωνία», συνέχισε ο υπουργός.

«Βοήθησε λοιπόν καταλυτικά, έπαιξε καταλυτικό ρόλο θετικό το “Όχι” στην επόμενη φάση», σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης.

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο, ενώ διερωτήθηκε: «Να βάλει ποιους; Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν; Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Το ΠΑΣΟΚ…που έχει ονόματα βαρίδια στο εσωτερικό του;» 

Για το Ποτάμι ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «είναι ένα άμορφο πράγμα, το οποίο τα έχει όλα σε συσκευασία ενός», ενώ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την Ένωση Κεντρώων. Ωστόσο, χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με επιπλέον πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Η επιβολή έμμεσων φόρων έχει αντικοινωνική χροιά αλλά ειναι απαραίτητη»

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης ο υπουργός Περιβάλλοντος παρατήρησε ότι «κλείνει μια παρένθεση μιας περιόδου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών και υπάρχουν πλέον σταθερές παράμετροι στο πεδίο της οικονομίας».

«Γνωρίζει ο άλλος τι πρόκειται να γίνει στο ασφαλιστικό, τι πλαίσιο έχουμε στη φορολογική νομοθεσία, τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια, τι έχει συμβεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τι συζήτηση γίνεται για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τα μέτρα «πιο ήπια από αυτά που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα», για να συμπληρώσει, όμως, οτι δεν είναι εύκολα αφού «τα δύο προηγούμενα μνημόνια λειτουργούν προσθετικά και άρα μειώνουν τις ήδη καταπονημένες αντοχές του ελληνικού λαού».

Έχουμε μπροστά μας κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει, όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, πρόσθεσε και εκτίμησε πως πλέον «μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης».

Ο «κόφτης» που θα θεσμοθετηθεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το πακέτο έμμεσων φόρων έχουν «αντικοινωνική χροιά» αναγνώρισε ο υπουργός, αλλά τόνισε ότι «εντάσσεται στην ανάγκη να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος».