Το υπουργείο, σύμφωνα με τη Handelsblatt, δείχνει προθυμία να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017

Δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα φέρεται να έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη, είχε πει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ προσκρούουν στην αντίδραση των Ευρωπαίων αλλά κυρίως σε αυτήν του Βερολίνου. 

 
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας του μία αλλαγή του προγράμματος. «Ο Σόιμπλε είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί» εκτιμά η SZ.
 
«Οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου», τονίζει η εφημερίδα πέρα από το ζήτημα με το χρέος. 
 
Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει προϋπόθεση, όπως αναφέρεται, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των δανειστών, καθώς και η θέσπιση του «κόφτη», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, σημειώνοντας εξάλλου ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Οι προτάσεις του Ταμείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040, με στόχο να αποπληρωθούν σταδιακά τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
 
Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά πως η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
 
Η δεύτερη επιλογή που προτείνει το Ταμείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, είναι το «πάγωμα» των επιτοκίων για τα δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Σε αυτή την περίπτωση, με άνοδο των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάμβαναν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον ESM.