«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά για να κάνουμε αυτό το βήμα. Αλλά θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ.Μοσκοβισί εξήγησε ότι «βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια συγκυρία επιβράδυνσης», ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, δεν δίνουν περιθώριο στην κυβέρνηση να λάβει δράση.
Εκτός της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η Κομισιόν συνεχίζει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) για τέσσερις ακόμα χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα δε λαμβάνει ωστόσο συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.
«Μπράβο» στην Κύπρο, αλλά…
O αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συνεχάρη την Κύπρο για την εξυγίανση των δημοσιών οικονομικών της, τονίζοντας ωστόσο πως οφείλει να αντιμετωπίσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που απομένουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης και περιέχονται στην έκθεση περί μακροοιοκονομικών ανισορροπιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Π.Μοσκοβίσι ανέφερε πως οι συγκεκριμένες ανισορροπίες που η Κομισιόν έχει εντοπίσει αφορούν τους τομείς του δημοσιονομικού πλαισίου κατάρτισης του προϋπολογισμού, τις δημόσιες επενδύσεις, το ύψος του ιδιωτικού χρέους και τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
Εξάλλου, η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο να κλείσει τη ΔΥΕ για τρεις χώρες, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, οι οποίες διόρθωσαν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% το 2015, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να παραμείνουν για το 2016 και το 2017.