Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως «η πορεία προς την επίλυση του Κυπριακού έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας» και πρόσθεσε ότι για να είναι βιώσιμη η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι πάνω από όλα δίκαιη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στενή σχέση και συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο και η προώθηση πρωτοβουλιών έχουν αναδείξει τις δύο χώρες σε πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Αναστασιάδηε εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας, που επιτέλους κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας» και εκτίμησε ότι «αν συνεχίσετε με συνέπεια αυτά που έχετε αναλάβει οι μέρες της ελπίδας είναι μπροστά».

 
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12:30

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το επεισόδιο που προέκυψε στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η διπλωματική εμπλοκή  προέκυψε όταν παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα συμμετείχε στις διεργασίες της Συνόδου, τελικά κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των αρχηγών κρατών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η αιφνίδια άφιξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη – η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή – ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο επίσημο δείπνο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Ν. Αναστασιάδης ακύρωσε και την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση με τον Ακιντζί. «Μετά και τις χθεσινές απαράδεκτες ενέργειες, ο κ. Αναστασιάδης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την πραγματοποίηση της συνάντησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.