Το «ορόσημο» που θέτει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος συνδέεται  και με την αξιολόγηση του Μάριο Ντράγκι και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 1-2 Ιουνίου και αφορά την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ακόμα γύρος τηλεδιασκέψεων.

Για σήμερα Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διασκέψεων, αλλά και ανταλλαγής προτάσεων  για τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ, το Ελληνικό, το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, για τις αλλαγές που αναμένονται σχετικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ενδεικτική ήταν η αναφορά του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα ο οποίος σε συνέντευξή του σχετικά με τον χαρακτήρα του ταμείου δήλωσε: «Επιστρέψτε μου, πριν εκφράσω οποιαδήποτε θέση επί της λειτουργίας του εν λόγω ταμείου, να αναμένω τις τελικές αποφάσεις για τη σύστασή του καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Προς το παρόν η κριτική έχει επικεντρωθεί στην πρόβλεψη για λειτουργία και παραχώρηση της αξιοποίησης της περιουσίας για 99 χρόνια και σε αυτή που προβλέπει τη σύσταση του συμβουλίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Οπότε και αυτή η απόφαση θα κριθεί συνολικά».

Οριστικοποίηση του Μνημονίου

Οι διασκέψεις πραγματοποιούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των αρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας).

Όταν βρεθεί συμβιβαστική λύση θα θεσπιστούν τα μέτρα, θα οριστικοποιηθούν τα κείμενα της αξιολόγησης και του Μνημονίου, θα εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια και, μετά, θα μπορεί να συνεδριάσει ο ESM για το πρώτο μέρος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ.