Την Τρίτη 21 Ιουνίου, με το θερινό ηλιοστάσιο, ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η ελληνο-ιβηροαμερικανική γιορτή του Λόγου, που θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 25 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, και για πρώτη φορά φέτος και στη Λευκάδα, στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πραγματευτεί το 8ο Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το αν η γλώσσα μπορεί ή όχι να σταθεί ικανή να δημιουργήσει το συναίσθημα ότι ανήκει κανείς σε μια πατρίδα. Γύρω από αυτό το θέμα θα εκφράσουν την άποψή τους οι συγγραφείς Χόρχε Φ. Ερνάντες (Μεξικανός) και Αντρές Νέουμαν (Ισπανο-αργεντινός), πλάι στους Έλληνες αμφιτρύωνές τους, την ημέρα των εγκαινίων, ήτοι στις 21 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 

400 χρόνια από τον θάνατο του Θερβάντες

Επ’ ευκαιρία των 400 χρόνων από τον θάνατο του Μιγκέλ δε Θερβάντες Σααβέδρα, το Φεστιβάλ ΛΕΑ τιμά τον συγγραφέα του «Δον Κιχώτη», του κορυφαίου λογοτεχνικού έργου της ισπανικής γλώσσας, με δύο διαλέξεις που εντάσσονται στα πλαίσια του κύκλου «Στον καθρέφτη του Θερβάντες» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των συγγραφέων Αντρές Νέουμαν (στις 23 Ιουνίου) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (στις 25 Ιουνίου), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.  

Ο συγγραφέας Χόρχε Φ. Ερνάντες θα μοιραστεί με το αθηναϊκό κοινό τις εμπειρίες του ως συγγραφέας (στις 23 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες), ενώ με την ιδιότητα του καθηγητή θα παρευρεθεί στο εργαστήρι λογοτεχνικής μετάφρασης δικών του κειμένων και διηγημάτων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί επίσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ (στις 21 Ιουνίου στο Abanico). 

Παράσταση αφήγησης παραμυθιών

Ως είθισται πλέον στο ΛΕΑ, τα παιδιά έχουν τη δική τους θέση στο Φεστιβάλ. Θα απολαύσουν λοιπόν ιδιαίτερα, στις 25 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, την παράσταση αφήγησης παραμυθιών «Λέξεις που αφηγούνται» του εξαιρετικού Ισπανού προφορικού αφηγητή Πεπ Μπρούνο, ο οποίος όμως δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.

Ο Π. Μπρούνο θα διευθύνει επίσης ένα ενδιαφέρον όσο και ευχάριστο παιγνιογλωσσολογικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής στις 24 Ιουνίου στο Abanico.  

Εξάλλου, ο Έλληνας συγγραφέας και Ανάδοχος του Φεστιβάλ ΛΕΑ Πέτρος Μάρκαρης, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα κι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, θα συζητήσει με τον Αργεντινό συγγραφέα και διευθυντή του Φεστιβάλ Buenos Aires Negra, Ερνέστο Μάγιο,στις 22 Ιουνίου στο Poems&Crimes, αλλά και με την εγκληματολόγο και Αστυνόμο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καταλωνίας, Κριστίνα Μανρέσα, στις 24 Ιουνίου στον ίδιο χώρο.  

Αφιέρωμα σε πορτογαλόφωνες συγγραφείς

Η τάση για εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας και για ανάγνωση πορτογαλόφωνων συγγραφέων ολοένα και μεγαλώνει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χάρη στο έργο προώθησης που αναπτύσσουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας.

Στην 8η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ, ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, στις 24 Ιουνίου στη Στοά του Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στις πορτογαλόφωνες γυναίκες συγγραφείς, μεταξύ αυτών στη Βραζιλιάνα Κλαρίς Λισπέκτορ. Στη συνέχεια, ο Πορτογάλος συγγραφέας Γκονσάλο Μ. Ταβάρες θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Η Γειτονιά, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Η λογική των εραστών, που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, στις 22 Ιουνίου στο PublicΣυντάγματος, ο Χιλιανός συγγραφέας Πάμπλο Σιμονέτι θα μας δώσει επίσης την ευκαιρία να τον ακούσουμε να μιλά για το ρόλο του ως επικεφαλής του Ιδρύματος =Iguales, το οποίο εργάζεται για πλήρη και ίσα δικαιώματα και για μη διάκριση της σεξουαλικής διαφοροποίησης.  

Τα τρία βιβλία του Αντρές Νέουμαν που δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Όπερα, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα (στις 23 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας) και τη Θεσσαλονίκη (στις 22 Ιουνίου στο Public Τσιμισκή), παρουσία του συγγραφέα.  

 

Ο Αντρές Νέουμαν


Κάρμεν Ποσάδας και Τίτος Πατρίκιος

Στις 25 Ιουνίου στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», η Ουρουγουανή συγγραφέας Κάρμεν Ποσάδας θα μιλήσει για το έργο της και τη συγγραφική της πορεία, από την παιδική λογοτεχνία και το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σενάριο ως το διήγημα και το μυθιστόρημα.

Στη συνέχεια, η συζήτηση ανάμεσα σε έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες ποιητές και από τους πλέον πολυδιαβασμένους στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, τον Τίτο Πατρίκιο, και τη μεταφράστριά του, τη Μεξικανή ελληνίστρια Νατάλια Μορελεόν, θα κινηθεί μεταξύ της ζωής και του έργου του Έλληνα ποιητή και της συναρπαστικής πρόκλησης που συνεπάγεται η μετάφραση της ποίησής του στα ισπανικά.  

Η κορυφαία ίσως εκδήλωση του Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι η Ποιητική Βραδιά. Στη φετινή διοργάνωση, στις 24 Ιουνίου στο Polis Art Café, έχουν προσκληθεί οι εξέχοντες ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας και Κάρμεν Καμάτσο (Ισπανία),Αντρές Νέουμαν (Ισπανία-Αργεντινή) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία). Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης και οι Έλληνες ποιητές Δήμητρα Χριστοδούλου και Δημήτρης Αγγελής. 

Πενήντα σκίτσα της «Νάνι»

Το χιουμοριστικό κόμικ «Μαγόλα» της Κολομβιανής κομίστριας Αδριάνα «Νάνι» Μοσκέρα συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και πραγματοποιεί από πέρσι περιοδεύουσα έκθεση στην Ευρώπη και τη Βόρειο και Νότιο Αμερική.

Πενήντα από τα καλύτερα σκίτσα της, με καυτά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η βία, η συμβίωση στο ζευγάρι και η μαζική μετανάστευση, θα εκτεθούν στην Αθήνα, στο Poems&Crimes Art bar-Βιβλιοπωλείο (εγκαίνια: 22 Ιουνίου στις 7 μ.μ.), και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας (εγκαίνια: 23 Ιουνίου στις 9 μ.μ.).  


Θρίλερ και ντοκιμαντέρ

Οι σινεφίλ έχουν πάντα τη θέση τους στο Φεστιβάλ ΛΕΑ και στη φετινή διοργάνωση θα απολαύσουν δύο πολύ ιδιαίτερες ταινίες. Η πρώτη, που θα προβληθεί στις 22 Ιουνίου στη Στοά του Βιβλίου, με τίτλο El evangelio de lacarne (Περού, 2013), σε σκηνοθεσία Εδουάρδο Μεντόσα δε Ετσάβε, είναι ένα δραματικό αστυνομικό θρίλερ, για θεατές άνω των 16 ετών.

Η δεύτερη, που θα προβληθεί στις 25 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο Carta a una sombra (Κολομβία, 2015), σε σκηνοθεσία Δανιέλα Αμπάντ και Μιγκέλ Σαλασάρ, που βασίζεται στο βιβλίο του Κολομβιανού συγγραφέα Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε El olvido que seremos, μια συνταρακτική αφήγηση της ζωής και του θανάτου του πατέρα του, Έκτορ Αμπάντ Γκόμες. Στην προβολή του ντοκιμαντέρ θα παρευρεθούν η Δανιέλα Αμπάντ και ο Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε. 

Μουσικές παραστάσεις

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Κάθε μέρα, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται συνήθως με μουσική παράσταση. Στη φετινή διοργάνωση και για πρώτη φορά, στις 21 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το ΛΕΑ φέρνει από τη Χιλή το μουσικό συγκρότημα Tricahue Percusión y saxofones.

Στις 22 Ιουνίου στο Polis Art Café, θα εμφανιστεί ο Βενεζουελάνος βιρτουόζος του «κουάτρο» Γουστάβο Κολίνα. Ανάμεσα στους μουσικούς που διαμένουν στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ συμμετέχει και πάλι η αφρόκρεμα: στις 23 Ιουνίου στο Polis Art Café θα εμφανιστούν η Μεξικάνα ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν και το συγκρότημα Trío Buenos Aires Gómez-Mayr, που απαρτίζεται από τους Αργεντινούς Ρομάν Γκόμες, Δέμιαν Γκόμες και Χέρμαν Μάιρ.