Πρόκειται για τον 41 ετών σήμερα Teina Pora ο οποίος, το 1994 μόλις στα 17 του χρόνια και με προβλήματα αλκοολισμού είχε θεωρηθεί ύποπτος για τη σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονία μιας 39χρονης εγκλήματα που «πείστηκε» να ομολογήσει, τόσο κάτω από την ψυχολογική πίεση που δέχθηκε από την Αστυνομία όσο και από τις «προτάσεις ανταμοιβής» που δέχθηκε από τις Αρχές και συγκεκριμένα για «ευνοϊκή αντιμετώπιση» της οποίας θα ετύγχανε εφόσον δήλωνε την ενοχή του. 

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Ταυτόχρονα, φέρεται να δελεάστηκε και από προτάσεις για «ανταμοιβή» και «ευνοϊκής αντιμετώπισης» που θα είχε από τις Αρχές, αν προέβαινε σε ομολογία.

Το έγκλημα είχε διαπραχθεί το 1992, όταν η γυναίκα είχε βρεθεί βιασμένη και δολοφονημένη με χτυπήματα από ρόπαλο του softball μέσα στο σπίτι της στο Papatoetoe. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ο 17χρονος τότε Teina Pora ο οποίος είχε συλληφθεί για κάποια μικροαδικήματα, βρέθηκε να ισχυρίζεται πως ήταν εκείνος ο δράστης, εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε το 1994.

Ο Pora άσκησε έφεση όμως το 2000 κρίθηκε ένοχος και από το ανώτερο δικαστήριο.

Το 2014 και αφού είχε εκτίσει ήδη 20 χρόνια κάθειρξης, κατάφερε να βγει έξω με αναστολή, ωστόσο τον Μάρτιο του 2015 το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας, μετά από τον εντοπισμό της ταυτότητας του πραγματικού δράστη, ακύρωσε όλες τις σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις, ζήτησε επίσημα συγγνώμη στον Pora και του επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσόν των 2,5 εκατ. δολαρίων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τους δικηγόρους του για να του καταβάλει τελικά το ποσόν του 1,8 εκατ. δολαρίων που, αν και σημαντικά χαμηλότερο από το αρχικό, δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταβληθεί ποτέ παγκοσμίως σε θύμα εσφαλμένης δικαστικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Teina Pora είχε γεννηθεί με συγγενή αλκοολισμό, καθώς η έφηβη μητέρα του δεν έπαψε να καταναλώνει αλκοόλ ούτε και κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης. Η ίδια πέθανε 4 χρόνια αργότερα, ο πατέρας του δεν εμφανίστηκε ποτέ, και ο μικρός Teina μεγάλωσε σε συγγενικό περιβάλλον, έχοντας διατηρήσει μέχρι και τη σύλληψή του από τις Αρχές το «κληροδότημα» του αλκοολισμού.