«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι η επανάσταση συνεχίζεται και ότι δεν θα υποκύψουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Αλλαγής, όπου εξακολουθούν να κατασκηνώνουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
Η κυβέρνηση ενότητας, που έχει σχηματιστεί από το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του Σάλεχ, και την αντιπολίτευση βάσει της πρότασης των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για μεταβίβαση της εξουσίας–ενέκρινε την Κυριακή το προσχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο προσφέρεται γενική αμνηστία στον Σάλεχ.
Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οργή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που θέλουν τόσο ο Σάλεχ όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του να προσαχθούν στη δικαιοσύνη για το ρόλο τους στη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων στη διάρκεια της αιματηρής καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου.
Το προσχέδιο του νόμου πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι βουλευτές του κόμματος του Σάλεχ. Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία.
Οι ΗΠΑ πάντως υπεραμύνθηκαν σήμερα του προσχεδίου αυτού, παρά τις αντιδράσεις του ΟΗΕ.
«Οι διατάξεις για τη χορήγηση αμνηστίας ήταν μέρος της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία. Πρέπει να ψηφιστούν σε νόμο», δήλωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.
Πάντως η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η παροχή αμνηστίας στον Σάλεχ και τους συνεργάτες του ίσως να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και να υπονομεύει την πρωτοβουλία των χωρών του Κόλπου.
Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ζήτησε επίσης από το κοινοβούλιο της Υεμένης να μην ψηφίσει το προσχέδιο νόμου.
«Είναι ένα πλήγμα για τη δικαιοσύνη, γεγονός που γίνεται πιο προφανές καθώς οι διαδηλωτές ζητούν να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις αρχές του 2011», επισημαίνει ο Φίλιπ Λούθερ, προσωρινός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.