«Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στη Χαρακτική, την αυθεντική μάνα της έντυπης τέχνης και τη μαγεία που τυλίγει αυτή η τόσο παλιά και πάντα νέα εικαστική έκφραση», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μιχάλης Αρφαράς.
«Στις αρχές του 21ού αιώνα, που η ηλεκτρονική εκτύπωση αντικατέστησε τις συμβατικές εκτυπωτικές τεχνικές, η Χαρακτική επέστρεψε, αμετάκλητα πλέον, στα εργαστήρια των καλλιτεχνών. Έτσι, η χαρακτική εικόνα γνώρισε μια αναγέννηση ως αυθεντική μορφή εικαστικής δημιουργίας. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις χαρακτικές εκφραστικές μεθόδους και τεχνικές για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία συχνά υπάρχουν σε ελάχιστο αριθμό αντιτύπων ή είναι μοναδικά».
Οκτώ καλλιτέχνες
Ο Ζαχαρίας Αρβανίτης γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας (1969-1973) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική και τον Βασίλη Βασιλειάδη στη σκηνογραφία. Με κρατική υποτροφία (1975-1976) σπούδασε ενδυματολογία-σκηνογραφία στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Το 1976 διορίστηκε βοηθός του Γιάννη Μόραλη στο Α΄ εργαστήριο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ έως το 1984 που άρχισε η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μυταρά, που διάρκεσε έως το 2001. Το 2001-2011 είχε τη διεύθυνση του Α΄ εργαστηρίου ζωγραφικής. Είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζαχαρίας Αρβανίτης – «Ι. Μόραλης», 108 x 317,6 cm (4πτυχο), χαρακτική-μονότυπο, 2014
Η Δέσποινα Κοταλακίδου αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη ζωγραφική και την αγιογραφία (απόφοιτος της Σχολής Αγιογραφίας του Δήμου Νίκαιας). Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η Kati Mahrt γεννήθηκε το 1956 στο Κίελο, στη Γερμανία. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες και Επιστήμη της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Braunschweig (1975-1983). Από το 1978 συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και Biennale χαρακτικής ενώ έχει κάνει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Μεγάλος αριθμός έργων της υπάρχει σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Biennale Χαρακτικής (Στουτγάρδη). Το 1998 και το 2001 έλαβε καλλιτεχνικές υποτροφίες από τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια Schleswig-Holstein και Rheinland-Pfalz, αντίστοιχα. Από το 1983 δίδασκε Εικαστικές Τέχνες και Επιστήμη της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Braunschweig και στο Πανεπιστήμιο Hildesheim (Γερμανία). Από το 1992 ως το 2007 εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Hildesheim και από το 2007 δραστηριοποιείται ως εικαστική καλλιτέχνιδα στην Αθήνα και στο Flensburg (Γερμανία).
Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τη Ρένα Παπασπύρου και χαρακτική με το Μιχάλη Αρφαρά. Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται ως εικονογράφος με μια πλειάδα ελληνικών και ξένων περιοδικών κι εφημερίδων. Έχει δημιουργήσει κόμικς κι εξώφυλλα περιοδικών και βιβλίων. Το 2015 ήταν artist-in-residence στο Amsterdams Grafisch Atelier (Άμστερνταμ, Ολλανδία). Είναι συνιδρυτής της White Island Works. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός κι εκτός Ελλάδας.
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος «Αυτοπροσωπογραφία ως 'Ο Γιάπωνας'», 29 x 21 cm, ξηρή χάραξη, μελάνι και αυγοτέμπερα σε χαρτί, 2013
Ο Άκης Πειρουνίδης σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε το 1972. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Master of Arts στο Chelsea School of Art του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς Biennale και Triennale χαρακτικής. Το 1986 τιμήθηκε με το βραβείο Biennale Prize Norsk International Graphic. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε πινακοθήκες της Αγγλίας, της Νορβηγίας και σε ιδιώτες. Το 1978-1995 ίδρυσε και λειτούργησε το Ανοιχτό Εργαστήριο Μεταξοτυπίας. Το 1984-1991 υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής. Το 1994-2002 ίδρυσε και λειτούργησε το εργαστήριο προετοιμασίας υποψηφίων της ΑΣΚΤ. Το 2002 σχεδίασε, εξόπλισε και λειτούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο μεταξοτυπίας στον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και δίδαξε ως Αναπληρωτής Καθηγητής.
Ο Μιλτιάδης Πεταλάς γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Το 2003 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Το 2011 αποφοίτησε από τον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2008 βραβεύτηκε στη 2η Διεθνή Triennale EXLIBRIS Λευκάδας και το 2009 του απονεμήθηκε έπαινος στη 13η Διεθνή Biennale Μικροχαρακτικής και EXLIBRIS του Μουσείου Ostrów Wielkopolski στην Πολωνία. Το 2010 διακρίθηκε στον 33ο International Ex-Libris Competition στη Κωνσταντινούπολη. Το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Δάσος» από τα ΕΛΤΑ Ελλάδας. Το 2011 συμμετείχε στην ART ATHINA. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Μιλτιάδης Πεταλάς «Ενδοχώρα», 25,7 x 22,5 cm, οξυγραφία-ακουατίντα, 2015
Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ξυλογραφία στο Kyoto International Mokuhanga School. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, της οποίας και είναι πρόεδρος.
Νίκος Σταυρακαντωνάκης «Ζευγάρι», 10,5 x 8 cm, έγχρωμη ξυλογραφία
Η Florence Χρηστάκη γεννήθηκε το 1958 στο Παρίσι, όπου σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία και Γαλλική Φιλολογία. Μαθήτευσε στη χαρακτική με τον Pino Pandolfini και τη Δήμητρα Σιατερλή. Από το 2009 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Θεωρεί την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 1990 μεγάλη ευκαιρία, αφού της επέτρεψε να βρει το δρόμο της.
Florence Χρηστάκη «Μοναχοί πετάν το πρωί», 31 x 60 cm, οξυγραφία σε τσίγκο και υψιτυπία σε ζελατίνη, 2015
Πληροφορίες:
Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες (17/6-18/9/2016) και θα οργανωθούν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, εργαστήρια χαρακτικής και μεταξοτυπίας, κ.ά.), καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.herakleidon-art.gr) και στο Facebook (www.facebook.com/HerakleidonMuseum).