Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα της εβδομάδας, ενώ πρόκειται να συνομιλήσει και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. 
 
Όπως προέκυψε από την  χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος του κόμματος που συμπεριλαμβάνει τον πρωθυπουργό, πρωτοκλασάτα στελέχη όπως τους κ.κ. Βούτση, Πολάκη, Παππά, την ομάδα των 53+ κ.α. συντάσσονται με την λύση της απλής αναλογικής. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει εκφράσει τις διαφωνίες του, υποστηρίζοντας ένα αναλογικότερο σύστημα αλλά με μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή κομματική συνεργασία σε περίπτωση που το ποσοστό που συγκεντρώνουν είναι πάνω από 40%. 
 
Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει την αυτοδυναμία από την αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές. 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης το Σάββατο, έδωσε το δικό του στίγμα ενάντια στην απλή αναλογική και υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, λέγοντας πως «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να γεμίσει η Βουλή με κόμματα διαμαρτυρίας του 1%».
 
Το ΚΚΕ θεωρεί πως πρέπει να φύγει το όριο του 3% και δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο σπασίματος των μεγάλων περιφερειών.