Την παραπομπή του πρώην υπουργού σε δίκη είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, ωστόσο, κατά της απόφασης είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας.

Ο Άρειος Πάγος ωστόσο απέρριψε την αίτησή του στέλνοντας τον Χρ. Μαρκογιαννάκη στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος (κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος), αφού εμφανίζεται να είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να γλιτώσουν τη βαριά τιμωρία Κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι επίσης φέρονται να εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, το φθινόπωρο του 2015,ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με επιστολή του, ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως ‘’κατάχρησης εξουσίας’’ είναι επιεικής».