«Ο ελληνικός και κινεζικός λαός συνδέονται με άριστους δεσμούς που έχουν εμπεδωθεί στο βάθος των αιώνων. Οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας προς όφελος των δύο λαών», δήλωσε η Ο. Γεροβασίλη και στάθηκε στη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η συγκυρία της επίσκεψης είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας, καθώς ο αναπτυξιακός νόμος ανοίγει δρόμο για επενδύσεις. «Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση του αναπτυξιακού Νόμου, καθώς διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και σε μια δύσκολη για την Ευρωπαϊκή Ένωση στιγμή.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και μια πολυεπίπεδη συνεργασία σε κάθε οικονομικό και εμπορικό τομέα με την Κίνα, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία διεθνώς και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η Κίνα επέλεξε την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως ανοίγονται δρόμοι για την Ελλάδα. «Το Πεκίνο έχει ήδη επιλέξει τη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, μέσω της στρατηγικής σημασίας επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά η οποία υπήρξε επιτυχής και εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελής. Υπό το πρίσμα αυτό, η πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του Χερσαίου και Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού και η πρόσφατη διάνοιξη της νέας διώρυγας του Σουέζ, δίνει νέες προοπτικές για την ελληνική ναυτιλία, τις χερσαίες μεταφορές και την αναβάθμιση των υποδομών».