του Θάνου Καμήλαλη

Η Βιομηχανική Μεταλλευτική βρέθηκε ένα βήμα από το οριστικό «λουκέτο», το 2011, όταν η εταιρεία Φίλκεραμ – Τζόνσον ανακοίνωσε πτώχευση, αφήνοντας μετέωρους μεταξύ άλλων τους περίπου 70 εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. Το 2013 μερίδα των εργαζομένων αποφάσισαν να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να το λειτουργήσουν, εγχείρημα που έχει συμπληρώσει, παρά τις αντιξοότητες, τρία χρόνια ζωής. Η συλλογική διαχείριση εργοστασίων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στην Αργεντινή (από την περίοδο της κρίσης στις αρχές του αιώνα) όσο και σε Γαλλία και Ιταλία.

Σε αυτό το διάστημα, το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ, που καταφέρνει να παράγει έσοδα για τους εργαζόμενους, αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, με κυριότερη την απειλή του πλειστηριασμού των οικοπέδων και των εξοπλισμών της Φίλκεραμ – Τζόνσον, κίνηση που θα προκαλούσε αυτόματα το ξαφνικό τέλος του εγχειρήματος. Η απειλή επιστρέφει σήμερα, καθώς έχει λήξει η εξάμηνη αναστολή των πλειστηριασμών που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση στο εργοστάσιο, ενώ δεν υπάρχει ακόμα, παρά τις εξαγγελίες, το νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει την επιχείρηση.

Αντιδρώντας σε αυτό, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι οργάνωσαν Καραβάνι Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη με τελικό σταθμό το υπουργείο Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι προτίθενται να κατασκηνώσουν, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους

Η σημερινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας συνάντησε τη βία και την καταστολή των δυνάμεων των ΜΑΤ. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τον χώρο του υπουργείου χτυπώντας τους
με τα γκλομπ και πετώντας τους δακρυγόνα ενώ ταυτόχρονα δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε προσαγωγές. Μεταξύ αυτών προσήχθη και ο δημοσιογράφος, Χρήστος Αβραμίδης, που κάλυπτε τα γεγονότα.


Τα αιτήματα της ΒΙΟ.ΜΕ

Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜ.ΜΕ είχαν σήμερα συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της οποίας της παρουσίασαν τα αιτήματα τους. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει από την επόμενη εβδομάδα. Τα αιτήματα είναι:

  • Παύση των πλειστηριασμών των οικοπέδων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας
  • Άμεση απόδοση στους εργαζομένους του οικοπέδου της Φίλκεραμ Τζόνσον που είναι δεσμευμένο από το Δημόσιο
  • Κανονική παροχή νερού και ρεύματος στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟ.ΜΕ
  • Νομιμοποίηση της λειτουργίας του εργοστασίου από τους εργαζομένους

Το υπουργείο Εργασίας έχει εδώ και μήνες προαναγγείλει την προώθηση νομοσχεδίου που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία των εναλλακτικών συνεργατικών επιχειρήσεων, υπόσχεση ωστόσο που δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα. Τη νομοθετική ρύθμιση περιμένουν, μεταξύ άλλων και οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τη «δαμόκλεια σπάθη» των πλειστηριασμών και έχουν παρουσιάσει εδώ και μήνες το επιχειρησιακό τους πλάνο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης τους, σχέδιο στο οποίο αντιδρούν οι τράπεζες.

Μένει να φανεί το εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει να στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πτώχευση, ή θα αποφασίσει να ταχθεί μαζί με τους εχθρούς (συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κομμάτων) του εναλλακτικού αυτού μοντέλου παραγωγής.