Μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρούν σε διακυβερνητική συνεργασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όταν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία. «Τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά» τόνισε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, είπε πως κάτι τέτοιο θα έπαιρνε πολύ χρόνο καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες γρήγορα. 
 
Ερωτηθείς δε, εάν καλεί να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σόιμπλε απάντησε: «Καθόλου. Λέω απλά ότι χρειάζεται να είμαστε πιο πραγματιστές και να αντιδρούμε γρηγορότερα». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης στην ΕΕ γενικά, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτό λόγω της εντεινόμενης δημαγωγίας και του ευρωσκεπτικισμού.
 
Όταν ρωτήθηκε αν είναι απαραίτητο οι Βρυξέλλες να επιστρέψουν αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, ο Σόιμπλε επέμεινε πως τα πιεστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα ώστε η Ευρώπη να μην καλείται να προχωράει σε περίπλοκες αλλαγές συνθηκών, που απαιτούν ομόφωνη έγκριση.
 
Για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Σόιμπλε απάντησε  πως η Ευρώπη δεν την ξεχνά «αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες, πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις διακυβερνητικές σχέσεις».
 
Αναφερόμενος στη σεναριολογία περί ακύρωσης του Brexit, είπε πως η απόφαση επαφίεται στην βρετανική κυβέρνηση και τη Βουλή των Κοινοτήτων και απαίτησε αποφάσεις το ταχύτερο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας δεν θα είναι εύκολες.  Για την φράση που είχε πει πριν το δημοψήφισμα «μέσα σημαίνει μέσα, έξω σημαίνει έξω», είπε πως την χρησιμοποίησε κατόπιν αιτήματος του Βρετανού ομολόγου του Τζορτζ Όζμπορν, για να ενισχυθεί η εκστρατεία υπέρ της παραμονής και για να φανεί ότι το Brexit  θα ήταν αμετάκλητο.