Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της «μίας ζώνης, ενός δρόμου», η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας. 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Αύριο Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ (τοπική ώρα Κίνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

Υπογραφή συμφωνιών σε πληθώρα τομέων

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ζανγκ Ντετζιάνγκ και με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ αναμένεται να υπογράψει πληθώρα συμφωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές αναμένεται να αφορούν στα εξής:

  • Κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση της  στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών
  • Τουριστική συνεργασία
  • Επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία
  • Πολιτισμός
  • Συνεργασία ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδος
  • Συμφωνία για την προώθηση επενδύσεων

Τέλος, στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί, θα τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία με την Cosco

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό κρατικό κανάλι CCTV έκανε λόγο για «την αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την Cosco, που ανοίγει τοn δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας», ενώ αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι κοινό χαρακτηριστικό των δύο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο 2016 και σημείωσε πως η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες.