Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Αυστραλία εισέρχεται στη μεγάλη λίστα των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, που ταλαιπωρούνται από πολιτική αστάθεια, καθώς η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κατά τις επόμενες ημέρες.

Περίπου 15,6 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες το Σάββατο για να εκλέξουν τα 150 μελη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 76 γερουσιαστές.

Αφού προστέθηκε σήμερα ένας αριθμός επιστολικών ψήφων, ο συντηρητικός συνασπισμός του Τέρνμπουλ καταλαμβάνει 65 έδρες στη Βουλή, οι Εργατικοί 67, οι Πράσινοι μία έδρα και οι ανεξάρτητοι τέσσερις έδρες, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Δεκατρείς έδρες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη. Για την πλειοψηφία στην βουλή χρειάζονται 76 έδρες.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Αν και οι κοινοβουλευτικοί του συνασπισμού έχασαν τις έδρες τους, ο Τέρνμπουλ φάνηκε να πιστεύει στη νίκη όταν απευθύνθηκε στους οπαδούς του σήμερα το πρωί στο Σίδνεϊ. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε.

Στην ομιλία του, ο Τέρνμπουλ κατηγόρησε τους Εργατικούς του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του 49χρονου Μπιλ Σόρτεν, ότι διεξήγαγαν μια εκστρατεία φόβου όσον αφορά το σύστημα υγείας και υποσχέθηκε πως θα ενώσει τους Αυστραλούς. «Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν μένει πια παρά η καταμέτρηση. Είναι η στιγμή για να ενωθούμε για να βοηθήσουμε την Αυστραλία, για να υπηρετήσουμε την Αυστραλία», δήλωσε.

Ο Τέρνμπουλ χρησιμοποίησε το σοκ που προκλήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παίξει το χαρτί της οικονομικής σταθερότητας, ενώ τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας είχαν ταχθεί υπέρ του.

Στον αντίποδα, οι Εργατικοί του Σόρτεν διεξήγαγαν μια κλασική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενοι επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ο,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η Αυστραλία απωθεί συστηματικά τα πλοία με παράτυπους μετανάστες που την πλησιάζουν. Αυτοί που καταφέρνουν να αποβιβαστούν κρατούνται σε καταυλισμούς χωρίς καμιά ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στο έδαφος της Αυστραλίας.

Όπως φαίνεται να διαμορφώνονται τα πράγματα, η πιο πιθανή πολιτικά εξέλιξη, για όλα τα κόμματα είναι η συγκρότηση μιας εχθρικής Γερουσίας, που δε θα συνεργάζεται εύκολα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, προκαλώντας την ανησυχία χρηματοοικονομικών κύκλων που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέος Κόσμος