Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα σε 30 δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα.
Όπως είπε η κ.Φωτίου, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρω. Στη χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα.
Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύμα και δωρεάν ύδρευση από τους δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.
Η κ.Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, λέγοντας ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια.
Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία.
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν, θα προέλθουν κατά 75 εκατ. από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 εκατ. από τα Δημόσια Ταμεία.
Παράλληλα, η κ.Φωτίου έκανε αναφορά και στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την Προστασία προς άτομα ΑμΕΑ,άστεγους, Ρομά, ηλικιωμένους κλπ.
Στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι η παγίωση της κατάστασης με παροχές, αλλά η επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία, γι' αυτό και όσοι θα ενταχθούν στα Κεντρα Κοινότητας, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρουν εργασία.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, ό,τι θεωρείται υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, η κ.Φωτίου απάντησε ότι “το ΔΝΤ αποτελεί την ακραία έκφραση νεοφιλελευθερισμού και κάνουν λάθος αν νομίζουν ό,τι όσο συμπιέζονται οι μισθοί, θα αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Με αυτές τις πολιτικές χάσαμε τα τελευταία χρόνια το 1/4 του ΑΕΠ”. Η κ.Φωτίου, η οποία συνοδευόταν και από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα, αύριο θα επισκεφθεί την Καρδίτσα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ