Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή 8/07 ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Ωστόσο, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να τοποθετήθεί για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%. 

«Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

Eπίσης, έως τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017-2020.

Κανονικά το Μεσοπρόθεσμο έπρεπε να έχει κατατεθεί από τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να καθυστερήσει έως τον Αύγουστο.

Το νέο «μέτωπο» που ανοίγει για την κυβέρνηση και για τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου δεν είναι άλλο από την εργασιακή μεταρρυθμιση, θέμα στο οποίο, το ΔΝΤ ήδη από την Παρασκευή, σε έκθεση που δημοσίευσε, έδωσε το στίγμα για το ποιά στάση θα κρατήσει, δίνοντας βάρος στον βασικό μισθό και στο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».