Οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit θα εξαρτηθούν από το μοντέλο συνεργασίας της Ε.Ε. με τη Βρετανία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup
Aris Oikonomou / SOOC
«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στην Ε.Ε., αλλά αυτές θα είναι σημαντικά ηπιότερες έναντι των επιπτώσεων στη βρετανική οικονομία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία, κάνοντας σαφές λοτι υπάρχει έλλειψη μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων.
«Οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα εγκριθεί η έκθεση της Κομισιόν για τις δύο χώρες», συνέχισε λέγοντας ο Ντομπρόβσκις.
Ως προς τις ιταλικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ότι Βρυξέλλες και Ρώμη συνεργάζονται στενά για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ιταλίας.
«Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες αλλά και πώς καθησυχάσουμε τους επενδυτές» κατέληξε ο Ντομπρόβσκις.