Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm”, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει τις δικές τις προτάσεις για τα εργασιακά, οι οποίες θα μελετηθούν από τους δανειστές. «Έχουμε οριοθετήσει τα θέματα της συζήτησης. Συζητάμε μόνο την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζήτημα που έχουμε θέσει εμείς και δύο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, κυρίως το ΔΝΤ, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Όπως τόνισε, «έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή από ειδικούς, όπου τέσσερις έχουμε προτείνει εμείς και τέσσερις η άλλη πλευρά, ώστε να μελετήσουν τις καλές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη. Θα υποβάλουν ένα πόρισμα που το περιμένουμε να είναι έτοιμο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που είναι πιο φιλική στα κοινωνικά δικαιώματα θα σχολιάσει και από εκεί και μετά, ξεκινάμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς για το αν οι ομαδικές απολύσεις βρίσκονται στο τραπέζι, απάντησε ότι «αντανακλά την ιδεοληψία, τη θεολογική αντίληψη που έχει το ΔΝΤ, όπου πάει προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους. Και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ , ο ΣΕΤΕ, έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται για αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων».

Αφού ανέφερε ότι «η ταυτότητα του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτή, είναι ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού», το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως «ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολίτικα κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν».