«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη», τόνιζαν χθες κυβερνητικές πηγές αν και ο στόχος των 200 ψήφων έχει πλέον χαθεί.
 
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο, ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.
 
Η κυβέρνηση εκπληρώνει μία ιστορική δέσμευση της Αριστεράς, υπογράμμιζαν χθες οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια της Βουλής σημειώνοντας ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ευνοούν τη στρατηγική Μητσοτάκη.
 
Παράλληλα, οι βουλευτές της ΝΔ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι έχει στρατηγική ήττας και ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. 
 
Σε λόγους «μικροκομματικής σκοπιμότητας» απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, την προώθηση του νέου εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.
 
«Τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Το κάνει απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μ' αυτόν τον τρόπο δυσκολεύει τη χώρα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο κινείται και στην οικονομία, διότι είναι μία κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις. Όσο έχουμε αυτή την πολιτική, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δεκαετία».
 
«Τώρα έχουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Από το 2010 και μετά, μετά βίας δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις. Φανταστείτε, αν περάσουμε στο σύστημα αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο θα οδηγήσει σ' έναν κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή και συνδυάστε αυτή την εξέλιξη με το ότι δύο κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- η ΧΑ από τη μία πλευρά και το ΚΚΕ από την άλλη δεν συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Και σκεφτείτε πόσο μεγάλη θα είναι η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κι έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που εγκατέλειψε το σύστημα της απλής αναλογικής, με διακομματική συναίνεση.
 
«Η Ελλάδα είναι στο μέσο μίας οικονομικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να βάλει αλάτι στην πληγή» ανέφερε, τονίζοντας πως η κυβερνητική αστάθεια «μπορεί να βουλιάξει τη χώρα περισσότερο».
 
«Η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτό το νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Βουλής.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΔ είναι σταθερή στην θέση της για ενισχυμένη αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες, και ότι προτείνει ένα παράλογο εκλογικό σύστημα που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στην διάταξη που προβλέπει ψήφο στα 17 έτη, σημειώνοντας ότι δεν είναι ούτε λογικό, ούτε σοβαρό να θεσπιστεί κάτι τέτοιο, όταν στον ποινικό κώδικα ς κάτω των 18 ετών είναι ποινικά ανεύθυνο ένα άτομο.
 
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου μετά τα 17 έτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χθες μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ότι η γενικότερη τάση στην Ευρώπη, είναι υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας και ότι ανάλογη ήταν και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
«Η επιλογή του εκλογικού συστήματος είναι επιλογή για το τι είδους εκλογικό σύστημα θέλουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό; Εμείς θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, κατηγόρησε την «Κεντροαριστερά» για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με τη συντηρητική παράταξη, παρά το ότι είχε καταθέσει ανάλογο σχέδιο νόμου λίγους μήνες πριν, και ενώ όπως είπε, το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογική.
 
Ταυτόχρονη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
 
Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία».
 
Παράλληλα, κατηγόρησε το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν κάποιοι όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης τον καθύβριζαν», ενώ επανέλαβε πως όταν το 1990 το ΠΑΣΟΚ έφερε την απλή αναλογική, «η Αριστερά δεν την ψήφισε δεν έκανε την υπέρβασή της και δεν κέρδισε».
 
«Η απλή αναλογική αποτελούσε αίτημα της Δημοκρατικής Παράταξης από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και πάντοτε η παράταξη αυτή συνηγορούσε και συνέβαλε», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι με το εκλογικό αυτό σύστημα, «μπορούμε να επιτύχουμε συνεργασίες και να εξασφαλίσουμε διαφάνεια και ισχυρούς ελέγχους στο πολιτικό σύστημα».