Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας. «Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την «Άνοιξη της Αθήνας» να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;», ανέφερε συγκεκριμένα
Παράλληλα εκτίμησε ότι η λύση δεν είναι η υποταγή στις πολιτικές της τρόικας, αλλά ούτε και η αποδόμηση της Ε.Ε., καθώς αυτή θα μας πάει «σε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχει δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του '30. Για αυτό μαζί με το DiEM25 απορρίπτουμε ταυτόχρονα την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της Ε.Ε» υποστήριξε.
Συμμετοχή σε εκλογές και πιθανές συνεργασίες
Αναφερόμενος σε πιθανή συμμετοχή του κινήματος του, Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, τόνισε ότι «το DiEM25 είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του». Εκτίμησε επίσης ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα.»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ.Βαρουφάκης απάντησε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.
Σύντομα στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup
Ο κ.Βααρουφάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Eurogroup που συμμετείχε, καθώς και την άποψη του για το τι συνέβη στην «Άνοιξη της Αθήνας».
«Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι υπόθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της «άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης», είπε συγκεκριμένα.
«Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε»
Σχετικά με την ύπαρξη του «plan B», ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του «σχεδίου αποτροπής», τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να εκβιάσει, αλλά να αντιδράσει στο ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζω΄ν από τους εταίρους.
«Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισίματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls» τόνισε.
Εκτίμησε επίσης ότι «αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος»