Όπως ανέφερε, έχει λάβει δάνεια μόνο από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 39,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με άλλο, προσωπικό δάνειο -περίπου 7 εκατ. ευρώ- ο συνολικός δανεισμός φτάνει τα 47 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Αλαφούζος εμφανίζεται να έχει τα εξής δάνεια (με βάση έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην εξεταστική και παρουσίασε ο πρόεδρός της, Σωκράτης Φάμελος):

  • Από την Εθνική Τράπεζα, 30.944.620 ευρώ για τον ΣΚΑΪ και προσωπικό δάνειο 6.802.000 “για την ταμειακή ενίσχυση” του ΣΚΑΪ. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Αλαφούζος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, αυτό το δάνειο χρησιμοποιήθηκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εγγύηση το σπίτι του και ακίνητα.
  • Από την Τράπεζα Πειραιώς, 983.000 ευρώ. 

Επίσης, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης δεν είναι και οι πιο κερδοφόρες, τονίζοντας ότι στόχος -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι να «προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και να δίνουν ικανοποίηση».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Εθνική Τράπεζα, με τις δανειοδοτήσεις τις οποίες του παρείχε, είχε στόχο την κερδοφορία και όχι τη στήριξή του.

Αιχμές περί πολιτικής του δίωξης

Ο Γ. Αλαφούζος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και των ανταγωνιστών του, υποστηρίζοντας ότι ενώ χρωστούν, συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις βουλευτών για τους ισχυρισμούς του ότι ο ίδιος είναι πολιτικά διωκόμενος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Αλαφούζος άφησε αιχμές περί πολιτικής του δίωξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη με αυτήν που είχε υποστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Απαντώντας ο Σπύρος Λάπας χαρακτήρισε απαράδεκτη την άποψη του Γ. Αλαφούζου και αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που υπέστη προεκλογικά βάναυση παραβίαση κάθε δεοντολογίας από τον τηλεοπτικό του σταθμό ΣΚΑΪ.

Επίσης οι αιχμές του Γ. Αλαφούζου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών, ανάγκασαν τον πρόεδρο της επιτροπής, Σ. Φάμελο, να διακόψει τη συνεδρίαση. Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζοντας πως άλλα κανάλια έχουν εξασφαλίσει τραπεζική εγγύηση, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις και τις οφειλές τους (όπως κάνει ο ίδιος).


«Στελέχη του Ν. Παππά, συνεργάτες επίδοξων καναλαρχών»

Παράλληλα, αναφερόμενος στον διαγωνισμό αδειοδότησης, έκανε λόγο για επίδοξους καναλάρχες που έχουν στον φάκελο που κατέθεσαν, στελέχη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνου Καμένου, ως συνεργάτες. Μάλιστα, ανέφερε τα ονόματα των επιχειρηματιών Χρήστο Καλογρίτσα και Ιβάν Σαββίδη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία απαντώντας, τόνισε πως «δεν μπορεί να τα λέτε αυτά χωρίς να καταθέτετε στοιχεία», με τον πρόεδρο της επιτροπής να συμφωνεί πως ο Γ. Αλαφούζος πρέπει να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία.

Τότε, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής του Ν. Παπά, καθώς ο Κώστας Αρβανίτης «είναι δημοσιογράφος και είναι λογικό να υπάρχει στον φάκελο ως συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα». Για τον φάκελο του κ. Σαββίδη ανέφερε ότι υπήρχαν συνεργάτες του Π. Καμένου, ωστόσο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Εξεταστικής, ότι από τη στιγμή που δεν έχει εγκριθεί ο φάκελος για την επόμενη φάση, δεν τίθεται κανένα ζήτημα.