Εφοριακοί αναφέρουν πως η διαδικασία εξελίσσεται μετ' εμποδίων. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υποβολή αίτησης μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες του συμψηφισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος που θα απομείνει.
Τι πρόβλέπεται:
- Αν η επιστροφή φόρου και ο ΕΝΦΙΑ είναι ίσα ποσά, τότε θα μπορούσαν να συμψηφιστούν ακριβώς. Αν ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος, τότε η επιστροφή φόρου θα αφαιρεθεί και το υπόλοιπο του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί αμέσως και όχι σε δόσεις.
- Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού στην εφορία του, ενδέχεται εντός Σεπτέμβρη να μην έχει λάβει την επιστροφή του φόρου, αλλά να πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ με προσαύξηση σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής.
Σημειώνεται ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται:
1. Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
2. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν .3842/2010.
3. Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
4. Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.