Μετά τη συνεδρίαση της Μπρατισλάβας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστρεψε τη συζήτηση στα προαπαιτούμενα «που επείγουν από την ελληνική πλευρά», τονίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσουν άμεσα, καθώς πρέπει «να καλύψουμε το χαμένο έδαφος προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.


Σχετικά με το ελληνικό χρέος, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν είχαμε κάτι καινούριο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις, με την εποικοδομητική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Παράλληλα, απένειμε τα εύσημα στον Γ. Χουλιαράκη για την δήλωση εμπιστοσύνης που έκανε σχετικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΑΣΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Χρειαζόμαστε αυτή την αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΚΤ: Επείγουσα ανάγκη τα προαπαιτούμενα

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, έδωσε έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και της «ομαλοποίησης», συμφωνώντας ότι «η τήρηση των προαπαιτούμενων αποτελεί επείγουσα ανάγκη» και η ολοκλήρωση τους «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα». Αναφερόμενος στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πως η ΕΚΤ εξετάζει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται δουλειά για τα προαπαιτούμενα

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει δουλειά ως προς την υλοποίηση, «αλλά τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», ενώ πρόσθεσε ότι «η δουλειά πρέπει να γίνει, καθώς πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας». Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση Τσακαλώτου ως προς την ολοκλήρωση «εντός του χρονοδιαγράμματος» και επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος για «δραματοποίηση της κατάστασης».

Επιμένει για τα προαπαιτούμενα ο Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» την υλοποίηση των δεσμεύσεων της και να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα.

«Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε σκληρά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, εφαρμόζοντας την εντολή του Eurogroup».