Η απόφαση ελήφθη από το μείζον κόμμα της συμπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας, το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, τους οικολόγους Πράσινους και το κεντρώο – κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα NEOS.

Υπενθυμίζεται ότι το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διατάξει την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών μετά από προσφυγή του ακροδεξιού υποψήφιου που ηττήθηκε οριακά (Νόρμπερτ Χόφερ). Οι δικαστές επικαλέστηκαν παρατυπίες κατά την επεξεργασία ορισμένων ψήφων στις αρχικές εκλογές του Μαΐου.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22 ας Μαίου, με την “νομικίστικη” απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο “φιάσκο”.

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ – όπως και ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε — ασκεί δριμεία κριτική για “συνωμοσία” εναντίον του, από τα κόμματα του “κατεστημένου” με αυτή την αναβολή της διεξαγωγής του επαναληπτικού γύρου.

Επιπλέον, ο ακροδεξιός υποψήφιος επαναλαμβάνει την απαίτησή του, κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαίου για την εκλογική ήττα του (ποσοστό 49,7 ο/ο) έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3 ο/ο).

Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, την οποία ζητά εκ νέου και ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, παρόμοιο πρόβλημα με φακέλους επιστολικών ψήφων, που προέρχονταν από το ίδιο αυστριακό τυπογραφείο, είχε παρουσιαστεί και κατά τις αυστριακές φοιτητικές εκλογές τον Μάιο του 2015.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ