Αυτή τη φορά, αποκάλυψαν δεδομένα 25 αθλητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.
Greetings.
We are #FancyBears' hack team.
We go on exposing #doping athletes
https://t.co/9bqTXUwpoY pic.twitter.com/hEjqhoLcVA— Fancy Bears' HT (@FancyBears) September 14, 2016
Η ομάδα χάκερ, γνωστή ως APT28 και Fancy Bear, από Αμερικανούς ερευνητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, κατηγορήθηκε από την WADA την Τρίτη για την δημοσιοποίηση δεδομένων των αθλητριών του τένις Σερένα και Βένους Γουϊλιαμς, της σούπερ σταρ της ενόργανης γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς και της παίκτριας του WNBA, Ελένα Ντελε Ντον.
«Η WADA εξετάζει πολύ προσεκτικά την εγκληματική επίθεση, η οποία μέχρι σήμερα έχει απερίσκεπτα εκθέσει δεδομένα και θα είναι πολύ οδυνηρή για τους αθλητές που είναι στο στόχαστρο, ενώ προκαλεί ανησυχία σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016» είπε ο γενικός διευθυντής της WADA Ολιβιέρ Νίγκλι.
«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα»
«Για εκείνους τους αθλητές που έχουν επηρεαστεί, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εγκληματίες έχουν προσπαθήσει να δυσφημίσουν τη φήμη τους με αυτόν τον τρόπο, και διαβεβαιώνω ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα και συμβουλές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου να προβούμε σε δράση».
Η WADA πιστεύει ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα αντι-ντόπινγκ και το σύστημα διαχείρισης (ADAMS) μέσω λογαριασμού που δημιούργησε η ΔΟΕ για τους Αγώνες του Ρίο. Σύμφωνα με την WADA, ο λογαριασμός περιλαμβάνει εμπιστευτικά ιατρικά δεδομένα, όπως εξαιρέσεις λόγω θεραπευτικής χρήσης, οι οποίες εκδίδονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες και εθνικούς οργανισμούς αντι-ντόπινγκ για να επιτρέψουν στους αθλητές να λαμβάνουν ορισμένες ουσίες.
Επίσης η WADA υποστηρίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις διεξάγονται ως αντίποινα για τις έρευνες του οργανισμού που αφορούν την κρατική χορηγία ντόπινγκ στη Ρωσία.
«Αντίποινα» κατά της WADA
«Η WADA δεν έχει αμφιβολία ότι αυτές οι συνεχιζόμενες επιθέσεις διεξάγονται σε αντίποινα κατά του Οργανισμού, και συνολικά το σύστημα αντι-ντόπινγκ, λόγω των ανεξάρτητων ερευνών, που αναφέρονται στην κρατική χορηγία ντόπινγκ στη Ρωσία» δήλωσε ο Νίγκλι.
«Καταδικάζουμε την εγκληματική δραστηριότητα και έχουμε ζητήσει από την ρωσική κυβέρνηση να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να την σταματήσει. Οι συνεχείς επιθέσεις στο διαδίκτυο που προέρχονται από τη Ρωσία, υπονομεύουν σοβαρά το έργο που διεξάγεται, για να ξαναχτιστεί ένα συμβατό πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ στη Ρωσία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ