Η πρόταση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» που κατατέθηκε από την επιτροπή «Stop στην Άμβλωση» εισάγει πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης, με μία εξαίρεση, την περίπτωση που η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, προωθήθηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών.
Το κείμενο υπό τον τίτλο «Ας Σώσουμε τις Γυναίκες» που επέτρεπε τις αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, απορρίφθηκε οριστικά κατά την πρώτη ανάγνωση.
Ο ισχύων νόμος, από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει σοβαρή και μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομικτικής πράξης.
Για να παρουσιάσουν την πρότασή τους ως «Πρωτοβουλία Πολιτών» ενώπιον του πολωνικού κοινοβουλίου, οι πολέμιοι της άμβλωσης συνέλεξαν περί το μισό εκατομμύριο υπογραφές, ενώ θα αρκούσαν 100.000. Οι εισηγητές της πρότασης για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων συγκέντρωσαν 215.000.
Οι Πολωνοί βουλευτές τάχθηκαν επίσης υπέρ της προώθησης προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών που επιδιώκουν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αυτό το σχέδιο νόμου απαγορεύει την κατάψυξη των εμβρύων, που θεωρούνται από τους εισηγητές ανθρώπινα όντα από την διείσδυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, πριν ακόμη από την εμφύτευση στη μήτρα. Επιβάλλει επίσης ότι μόνο ένα ωάριο θα γονιμοποιείται τη φορά, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.
Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. Ομως ο αριθμός των παράνομων αμβλώσεων είναι άγνωστος. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών τις τοποθετούν ανάμεσα στις 100.000 και τις 150.000. Πραγματοποιούνται σε ιατρεία στην Πολωνία ή σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.